Producatorii de energie electrica si termica in cogenerare vor primi bonusuri financiare pentru electricitatea produsa in cogenerare si livrata Sistemului Energetic National (SEN), banii urmand sa fie obtinuti din contributii percepute lunar de la toti consumatorii si exportatorii de energie electrica, informeaza Mediafax.
Bonusul va fi alocat pentru fiecare unitate de energie electrica exprimata in MWh, produsa in cogenerare de inalta eficienta si livrata in retelele electrice ale SEN. Schema va fi aplicata in intervalul 2010-2023, pe o perioada de maximum 11 ani consecutivi, conform unei hotarari aprobate de Guvern.
Capacitatea electrica maxima instalata in centrale de cogenerare pentru care va fi aplicata aceasta schema de sprijin este de 4.000 MW, pe durata de aplicare a schemei. Limita poate fi modificata numai prin hotarare a Guvernului, la propunerea Autoritatii Nationale de Reglementare a Energiei (ANRE). Dupa atingerea limitei, se acorda schema de sprijin numai pentru centralele care inlocuiesc unitatile de cogenerare existente cu cele de cogenerare de inalta eficienta.
Pretul de vanzare al energiei electrice produse in cogenerare de inalta eficienta, prin contracte reglementate, este stabilit anual prin ordin al presedintelui ANRE la nivelul a 90% din pretul mediu de tranzactionare a energiei electrice realizat in anul anterior pe piata pentru ziua urmatoare. Pentru perioada 2010-2012, pretul de vanzare al energiei electrice produse in cogenerare de inalta eficienta, prin contracte reglementate, nu poate fi mai mic de 40 euro/MWh, exclusiv TVA. Valoarea sumei destinate producatorilor de energie va fi stabilita de ANRE in termen de 30 zile, iar lista beneficiarilor va fi publicata intr-un interval de sase luni.
ANRE stabileste anual producatorii de energie electrica si termica in cogenerare care beneficiaza de schema de sprijin, precum si bonusurile si cantitatile de energie electrica de inalta eficienta aferente fiecarui producator.
ANRE determina anual si valoarea contributiei pentru cogenerare, pe baza necesarului de venituri pentru plata bonusurilor si pentru administrarea schemei de sprijin, precum si a cantitatii de energie electrica necesare pentru acoperirea curbei de consum intern de energie electrica si pentru vanzare la export.
Transelectrica si OPCOM vor administra schema de sprijin, inclusiv prin colectarea lunara a contributiei pentru cogenerare si plata bonusurilor.
Aceasta schema financiara, prin care autoritatile estimeaza ca vor aloca 17,2 miliarde lei pentru aproximativ 500 de companii, a fost autorizata de Comisia Europeana la sfarsitul lunii septembrie.