Temperatura planetei va creste cu peste 2 grade Celsius

Temperatura planetei va creste cu peste 2 grade Celsius, prag considerat a fi o limita ce nu trebuie depasita, este concluzia unui studiu publicat in revista Nature, care mentioneaza ca aceasta crestere de temperatura se va produce in pofida angajamentelor statelor de a reduce emisiile de carbon, anunta Mediafax.

Temperatura planetei, in cadrul procesului de incalzire globala, va creste cu peste doua grade Celsius in urmatoarea perioada, fata de epoca preindustriala a planetei, considera cercetatorii de la Institutul German din Postdam, specializat in cercetarea impactului uman asupra climei.

Pragul de crestere a temperaturii planetare cu cel mult 2°C a fost adoptat de peste 100 de tari, inclusiv de cele 27 state componente ale Uniunii Europene. Aceste tari s-au angajat sa nu depaseasca acest prag critic, sub rezerva sanctiunilor internationale, pentru a nu expune planeta unor consecinte foarte grave.

Potrivit unui studiu recent, tarile dezvoltate ar trebui sa isi reduca si mai mult emisiile de gaze cu efect de sera, diminuandu-le cu 40% pana in 2020, comparativ cu nivelul lor din 1990, si cu 80% pana in 2050. La randul lor, tarile in curs de dezvoltare vor trebui sa evite cresterea emisiilor de carbon, pe care trebuie sa le reduca cu 30% pana in 2020.

Dar anunturile statelor din ambele categorii, facute cu ocazia negocierilor pentru viitorul Acord mondial de la Copenhaga asupra climei, lasa sa se intrevada o crestere a temperaturii planetare cu mai mult de 2 grade Celsius. In acest stadiu, tarile dezvoltate au anuntat ca vor dimuna emisiile de carbon cu 14% pana in 2020 si cu 63% pana in 2050, "daca pozitiile actuale vor fi respectate cu strictete".

Cercetatorii au explicat ca, in consecinta, volumul de emisii mondiale se va dubla in 2050, comparativ cu 1990, iar acest fapt nu va da nicio sansa incercarii de a limita cresterea temperaturii mondiale la cel mult 2°C.

Cresterea temperaturii Terrei cu peste 2 grade va provoca o serie de catastrofe naturale si evenimente meteorologice de severitate extrema, potrivit expertilor GIEC (Grupul interguvernamental de experti in evolutia climei), care au avertizat ca planeta se incalzeste inegal, iar ritmul de incalzire este de doua ori mai mare la nivelul celor doi poli.

Foto: freewebs.com

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri