Mormanele de deseuri lasate in urma construirii centrului comercial Sun Plaza de la Piata Sudului au atras atentia Green Report, iar responsabilii au fost sanctionati de Garda de Mediu cu peste 1 miliard de lei vechi.
Uriasul mall Sun Plaza ascunde in spatele sau gramezi de deseuri depozitate necontrolat, care se vad din strada si care au transformat spatiul verde din zona fostului lac Vacaresti intr-o groapa de gunoaie din constructii.
Pentru rezolvarea acestei probleme, doua echipe de comisari ai Garzii de Mediu Bucuresti impreuna cu angajati ai Primariei Sectorului 4 au efectuat, la solicitarea Green Report, un control la fata locului, in urma caruia acestia au confirmat ca deseurile apartin administratorului mall-ului Sun Plaza, firma Euro Mediterranee Consulting And Trading, si au descoperit totodata ca acesta nu avea nici autorizatie de mediu pentru depozitarea reziduurilor din constructii in acea zona.
"Unitatea functioneaza fara autorizatie de mediu, incalcand prevederile OU nr. 195/2005, art 94(1), lit.a, iar solicitarea de autorizatie de mediu este facuta sub adresa nr. 4926 din 31.03.2010, ulterior controlului", au declarat reprezentantii GNM. "Situatia gestiunii deseurilor a fost intocmita fara a se respecta prevederile HG nr. 856/2002, neutilizandu-se codurile europene in situatiile prezentate", au mai precizat acestia.
Prin urmare, avand in vedere ca, potrivit legii, functionarea fara autorizatie de mediu este interzisa, administratorul Sun Plaza a fost amendat contraventional de Garda de Mediu cu suma de 105.000 lei. De asemenea, i s-au impus proprietarului mall-ul masuri urgente de salubrizare si i s-a interzis cu desavarsire depozitarea ilegala a deseurilor in acea zona.
"Am amendat cu 105.000 lei firma care se ocupa cu administrarea complexului comercial Sun Plaza pentru depozitarea ilegala de deseuri rezultate in urma constructiei mall-ului si pentru lipsa autorizatiei de mediu si i-am dat ordin ca in termen de o luna de zile sa faca curatenie atat in perimetrul sau cat si in zonele dimprejur", a declarat, pentru Green Report, directorul Garzii Nationale de Mediu Bucuresti, Viorel Glaman.
Reprezentantii centrului comercial Sun Plaza nu au raspuns solicitarii Green Report pentru un punct de vedere.
Locuitorii din zona isi exprima dezamagirea
Cei care locuiesc in apropierea mall-ului Sun Plaza sunt foarte dezamagiti. "Au ridicat ditamai mall-ul aici si au lasat in urma mormane de gunoaie. Ce pot sa zic, numai in Romania se putea intampla asa ceva. Sunt profund dezamagit si nu cred ca ne vom vindeca vreodata de boala asta, pentru ca asta este o boala", a declarat Mitrut Noimea, locuitor intr-unul dintre blocurile aflate vizavi de Sun Plaza.
Acelasi sentiment de dezamagire il au si oamenii care trec zi de zi pe langa acest loc. "Eu trec zilnic cu autobuzul pe aici si ma mir cum se poate face asa ceva. Construiesti un centru comercial maret si frumos ca acesta si lasi gunoiul in spate nepasator, ca si cum nimeni nu ar observa. E urat", a afirmat o doamna care astepta autobuzul in statie.
"Ce pot sa spun, sunt dezgustat. Se vad din strada deseurile, iar aspectul zonei este urat. Spre deosebire de fata mall-ului care este foarte frumoasa, in spate se ascunde asta. Nu ma mira oricum pentru ca nu este singurul caz de la noi", a declarat un agent al Politiei Rutiere aflat in zona.
Sun Plaza este cel mai mare centru comercial din Romania. Acesta a surclasat ca marime AFI Palace Cotroceni, cu aproximativ 4.000 de metri patrati inchiriabili si dispune de 130 de magazine.
Brevetul Verde, obligatoriu pentru toate constructiile
Conform actului normativ aprobat de Consiliul General al Capitalei in aprilie 2009 – Brevetul Verde, constructorii autorizati din Bucuresti au obligatia sa depoziteze direct in containere sau in alte ambalaje (saci sau diverse recipiente) materialele reutilizabile rezultate in urma lucrarilor de constructie. Totodata, materialele neutilizabile (moloz, deseuri, reziduuri) trebuie indepartate imediat, cu mijloace de transport corespunzatoare, depozitarea acestora pe santier fiind interzisa.
Text de Sorina Covrig
Foto: Anita Vizireanu