SUA acorda asistenta Romaniei pentru evacuarea uraniului puternic imbogatit

Departamentul pentru Energie al SUA, reprezentat de Ambasada Statelor Unite la Bucuresti, a semnat, joi, un acord cu Comisia Nationala romana pentru Controlul Activitatilor Nucleare, privind acordarea de asistenta pentru evacuarea din tara a uraniului puternic imbogatit, in scopuri de securitate.

Ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, a spus, in cadrul ceremoniei de semnare a acordului, ca Guvernul SUA este preocupat de amenintarea grava la adresa securitatii internationale, reprezentata de proliferarea nucleara si terorismul nuclear.

SUA a infiintat, astfel, in 2004, Initiativa de Reducere a Amenintarii Globale (GTRI), prin care sa acorde asistenta mai multor state pentru sporirea securitatii instalatiilor nucleare, program ce urmeaza sa fie implementat si in Romania, in baza documentului semnat joi.

Guvernul SUA a cooperat deja cu autoritatile romane in iulie 2008 si in iunie 2009, pentru evacuarea uraniului puternic imbogatit, care poate fi transformat usor intr-o arma nucleara. In cadrul programului GTRI uraniul este repatriat fie in SUA, fie in Rusia, in functie de originea sa si este reprocesat pentru a fi transformat in uraniu slab imbogatit.

"Cooperarea dintre SUA si Romania pe parcursul acestui proces de transfer a fost extraordinara. A fost nevoie de o cooperare foarte stransa pentru ambalarea si transportarea in siguranta a uraniului radioactiv. Gratia ajutorului si planificarii atente a CNCAN, ambele transe care au plecat din Romania au fost transportate fara a avea loc niciun incident", a spus Mark Gitenstein.

Presedintele CNCAN, Vajda Borbala, a precizat ca acordul intre Guvernul SUA si cel al Romaniei a fost semnat datorita unei dorinte de implicare a celor doua parti in aceasta problema. Ea a mai spus ca ambele tari sunt membri activi ai Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA).
In baza acestui acord, SUA va oferi Romaniei asistenta tehnica, expertiza, asistenta in planificarea transporturilor si echipamente.

Concret, potrivit lui Borbala, partea americana va finanta echipamentele si le va instala pentru imbunatatirea protectiei fizice a materialelor nucleare speciale si a surselor radioactive. Vor fi amplasate, astfel, instalatii de stocare a deseurilor radioactive, mai ales de provenienta medicinala, instalatii de cercetare si instalatii radiologice, tot pentru materiale medicinale.

Borbala a spus ca astfel de instalatii ar putea fi amplasate la Baita, la Pitesti – Triga si la Sucursala de Cercetare Nucleara. Ea a adaugat ca aceste instalatii vor ajuta la detectarea surselor radioactive oriunde in tara, pentru a monitoriza activitatile legate de acestea. Spre exemplu, autoritatile romane vor putea supraveghea transporturile de materiale nucleare ce traverseaza tara, asigurandu-se ca nu-si modifica traseul.

Presedintele CNCAN a precizat ca nu au fost, deocamdata, alese amplasamentele acestor instalatii si nici nu a fost vehiculata o suma privind investitia americana. Acordul semnat joi stabileste numai un cadru legal.

In ceea ce priveste existenta uraniului puternic imbogatit in Romania, acesta nu mai exista decat intr-o cantitate minima la institutele de cercetare sau la unele spitale, a spus Borbala, pentru ca vara trecuta a fost transportat tot in Rusia. Este vorba de aproximativ 30 de kilograme de HEU (uraniu puternic imbogatit) de provenienta ruseasca de la reactorul SSR din Pitesti si de aproape 24 de kilograme din aceeasi substanta de la reactorul de la Magurele, care este in proces de dezafectare. Transferul de vara trecuta a implicat fonduri de aproximativ patru milioane de dolari.

Borbala a mai explicat ca uraniul, odata ajuns la destinatie, este reprocesat si apoi depozitat pentru calmare timp de 20 de ani. Ulterior, el intra in procesul de depozitare finala in respectiva tara.

Foto: doctorbulldog.files.wordpress.com

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri