Stratul de ozon ramane o problema actuala

Gaura din stratul de ozon, ce a devenit un adevarat simbol al impactului activitatii umane asupra Pamantului in anul 1985, nu mai face prima pagina a ziarelor in zilele noastre, chiar daca pericole inca exista, potrivit Yahoo News.

Trei cercetatori britanici au facut senzatie in mai 1985, atunci cand au publicat date despre subtierea drastica a stratului de ozon deasupra Polului Sud. Raportul arata ca substantele care contin aerosoli, pe langa alti factori, reduc din grosimea stratului de ozon, ce protejeaza viata pe Pamant de radiatiile solare.

Inca din 1989, chimicalele care distrug ozonul au fost interzise la nivel international, printr-un protocol semnat la Montreal. Potrivit unui raport al Natiunilor Unite din 2006, stratul de ozon a revenit la un nivel la care blocheaza mai multe radiatii ce cauzeaza cancer decat oricand in acest deceniu. In plus, cantitatea de chimicale daunatoare ozonului a ajuns la cel mai mic nivel din 1990.

Dar vestile bune se opresc aici, pentru ca stratul de ozon s-a subtiat si deasupra Polului Nord, iar acest proces va continua si in urmatorii 15 ani. Cauza fenomenului nu este cunoscuta, dar oamenii de stiinta cred ca ar putea fi provocat de o serie de procese meteorologice. Potrivit unui raport ONU, dimensiunea gaurii din stratul de ozon difera foarte mult de la un an la altul.

Studiile recente au aratat ca dimensiunea stratului de ozon afecteaza temperatura globala, iar refacerea acestuia ar putea grabi topirea calotei glaciare.

Foto: crazy-frankenstein.com

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri