Dinozaurul Tyrannosaurus Rex (T Rex) nu a fost primul care a aparut pe pamant, cum se credea pana acum.
Paleontologii americani si chinezi au descoperit ca o “versiune” mai mica a acestuia a fost de fapt primul dinozaur de pe planeta, informeaza CNN.
Pradatorul, botezat Raptorex a trait cu 60 de milioane de ani inaintea lui T Rex. Era mult mai mic decat T Rex si putin mai mare decat un barbat, dar cu aceleasi picioare puternice, colti ascutiti si brate mici, au explicat oamenii de stiinta uimiti de descoperire.
Raptorex hoinarea prin China in urma cu 125 milioane de ani. Resturile fosilizate ale acestuia au fost descoperite in nord-estul Chinei.
“Cel mai interesant si important lucru la aceasta fosila este faptul ca a aparut pe neasteptate”, a declarat Stephen Brusatte, unul dintre cercetatorii de la Universitatea Chicago.
“Raptorex este intr-adevar pivotul in istoria dinozaurilor, dupa care s-au creat majoritatea trasaturilor biologice ale lui Tyrannosaurs”, a explicat Paul Sereno, cercetator la Universitatea Chicago. “Si surprinzator este ca aceste trasaturi au fost mostenite de la un animal atat de mic”, a mai spus acesta.
Potrivit estimarilor efectuate de cercetatori, Raptorex avea o inaltime de aproape 3 metri si cantarea peste 250 de kilograme. In contrast, un exemplar de T Rex avea o inaltime de 6 metri si cantarea mai mult de 5 tone.
Raptorex avea un craniu asemanator cu cel de T Rex precum si oase temporale dezvoltate in scopul atasarii muschilor mari care sustin maxilarele, dintii frontali modificati, si o coloana vertebrala mai solida pentru a suporta un craniu solid.
Foto: CNN