Defrisarile excesive si lipsa unui management eficient al deseurilor sunt principalele probleme de mediu resimtite la nivel rural in Romania, in opinia fostului europarlamentar Magor Csibi. Liberalul va face parte din juriul competitiei „Avem nevoie si de iarba”, prin care ONG-urile care identifica cele mai grave probleme de mediu din spatiul rural pot beneficia de asistenta tehnica pentru implementarea solutiilor.
"Defrisarile vor fi probabil printre primele probleme identificate de ONG-uri, iar apoi cele din agricultura. Ma refer la situatia pesticidelor si la contaminarea solului cu substante toxice. Si managementul deseurilor este o problema grava, pentru ca el nu merge nici macar la orase", a explicat pentru Green Report Magor Csibi.
Termenul limita pentru primirea aplicatiilor este 20 martie 2010. Initiativa apartine Asociatiei Nationale a Birourilor de Consiliere pentru Cetateni (ANBCC), in parteneriat cu Asociatia Salvati Dunarea si Delta. Cele doua ONG-uri castigatoare vor beneficia si de plata unui salariu pentru o persoana din organizatia lor, timp de 5 luni. In plus, alte 15 ONG-uri isi vor vedea problemele identificate in brosura „Avem nevoie si de iarba”, publicata in vara acestui an.
Din juriul ce va evalua aplicatiile mai fac parte Oana Preda, director executiv al Centrului de Resurse pentru participare publica, si Liviu Mihaiu, presedintele Asociatiei Salvati Dunarea si Delta.
Criteriile de selectie a castigatorilor vor fi importanta problemei descrise, potentialul de mobilizare a cetatenilor pentru rezolvarea ei si calitatea si originalitatea metodelor de argumentare a problemei.
"Se vor aprecia in mod special acele dosare care includ fotografii, opinii ale cetatenilor si documente descriptive pentru cele doua criterii de mai sus. Problema identificata de fiecare ONG trebuie sa se regaseasca intr-o localitate in care ONG-ul aplicant a activat sau in care poate activa pe viitor", se arata in comunicatul emis de organizatori.
Pentru a inscrie un ONG in concurs trebuie completat formularul de aplicatie si trimis, alaturi de orice alte anexe considerate necesare, prin e-mail coordonatorului de proiect, Ana Maria Suciu, la adresa ana.suciu@robcc.ro. Organizatorii pun la dispozitia celor interesati si numerele de telefon 0758.034.370, 021.313.40.06 si site-ul www.robcc.ro/nevoiedeiarba.