Oile salbatice din Scotia se miscoreaza din cauza schimbarilor climatice, potrivit ultimelor cercetari. Oamenii de stiinta de la Colegiul Imperial din Londra spun ca iernile mai blande ajuta oile mai mici sa supravietuiasca, rezultand in aceasta micsorare paradoxala a corpului oilor, relateaza BBC News.
Clasica teorie evolutionara ar prezice ca oile ar incepe gradual sa devina tot mai mari avand in vedere ca animalele mai puternice si mai mari supravietuiesc pana la maturitate si se reproduc.
Echipa de cercetatori spune ca acest lucru dovedeste subtila influenta reciproca intre evolutie si mediu. Expertii au inceput, din 1985, sa studieze mai intai oile domestice din insula scotiana Hirta.
De atunci, oile s-au miscorat cu 5%, picioarele lor devenind tot mai scurte, iar greutatea corpului lor scazand treptat. Fenomenul ciudat a fost anuntat prima data in 2007, insa motivul acestuia a ramas un mister.
Conducatorul acestei cercetari, profesorul Tim Coulson, de la Colegiul Imperial din Londra spune ca insula Hirta este ca un laborator natural, acolo existand doar oi si vegetatie. El si echipa sa au adunat foarte multe informatii despre oi pe parcursul a doua decenii.
„Avem date importante pe care le putem folosi pentru a scrie un raport despre efectele pe care le-au avut fiecare factori asupra oilor”, a declarat Coulson.
Cercetatorii au descoperit ca mediul local a avut un efect mai puternic asupra oilor decat presiunea evolutiva de a creste. „In trecut, numai oile sanatoase si mieii mari care s-au ingrasat in timpul verii puteau supravietui iernilor geroase din Hirta”, a mai spus Coulson.
Din cauza schimbarilor climatice, iarba este acum disponibila timp de mai multe luni pe an, a explicat acesta. Deoarece conditiile de supravietuire nu mai sunt atat de dure, chiar si oile mai putin dezvoltate au acum sansa sa traiasca mai mult, indivizii mai mici devenind tot mai raspanditi.
Foto: BBC