Incalzirea dramatica a planetei in urma cu 55 de milioane de ani nu poate fi explicata doar prin cresterea nivelului de dioxid de carbon din atmosfera, se arata intr-un nou studiu, ce demonstreaza ca oamenilor de stiinta le lipsesc informatii esentiale despre impactul schimbarilor climatice rapide, potrivit Reuters.
Pe perioada maximumului termic din Paleocen-Eocen (Paleocen-Eocen Thermal Maximum – PETM), o perioada de cateva mii de ani marcata de schimbari climatice rapide, temperatura globala a crescut cu 5-9 grade Celsius. Planeta era mai calda decat este acum, iar gheata nu mai exista.
„Credem acum ca nivelul de CO2 nu a cauzat incalzirea, ci au existat factori aditionali. Acesta ar fi putut fi factorul declansator initial”, a declarat Richard Zeebe, oceanograf al Universitatii din Hawaii. El a explicat ca incalzirea oceanelor ar fi putut elibera cantitati masive de metan din depozitele platformei oceanice.
Zeebe si colegii sai au estimat nivelul de CO2 eliberat in atmosfera in timpul perioadei Paleocen-Eocen prin studierea sedimentelor de pe platformele oceanice ale planetei. In jur de 3 trilioane de tone de carbon au fost eliminate in atmosfera in cateva mii de ani din depozitele de metan, ducand la o crestere a temperaturilor cu 70%.
Zeebe sustine ca doar 1, pana la 3,5 grade, pot fi puse pe seama nivelului de gaze cu efect de sera din atmosfera. Restul pana la 5-9 grade trebuie puse pe seama altor factori.
„Daca aceasta incalzire aditionala, pe care nu o intelegem, a fost cauzata ca raspuns la incalzirea determinata de CO2, atunci exista sanse ca viitoarea incalzire sa fie mai intensa decat oamenii anticipeaza in prezent”, afirma Zeebe.
Studiul arata ca ar putea exista procese atmosferice si oceanice inca necunoscute sau intelese prost care ar putea accelera incalzirea. Schimbarile suferite de curentii marini ar putea fi o cauza pentru nivelul mai mare de metan ce ajunge in atmosfera.
Cantitatea de CO2 din atmosfera a crescut deja de la 280 de parti pe milion la aproape 390 de parti de milion de la Revolutia Industriala. Ea ar putea ajunge la un procent de crestere de 70% in acest secol, adica un ritm mult mai rapid decat in Paleocen-Eocen.
Foto: Reuters