Ambasada Suediei în România ne provoacă să adoptăm un stil de viață mai responsabil față de mediul în care trăim. Timp de o săptămână, cei care vor accepta provocarea #7DayChallengeRomania vor trebui să-și schimbe obiceiurile alimentare, să renunțe la mijloacele de transport convenționale și să-și schimbe stilul de viață. În competiție au intrat deja jurnaliști, bloggeri și alte persoane publice.
#7DayChallengeRomania
Campania se desfășoară în perioada 16-22 octombrie și cei care participă pot opta între trei provocări: Eat Smart, Move Smart și Live Smart. Ei au posibilitatea de a alege fie una singură, fie de a le combina sau de a veni cu o provocare nouă. Folosind hashtagul #7DayChallengeRomania, participanții pot posta pe rețelele de socializare progresul făcut, problemele cu care se confruntă și pot găsi soluții împreună cu alte persoane care au acceptat provocarea. La sfârșit, cele mai interesante și originale povești vor fi selectate de inițiatorii campaniei și introduse într-un video final.
Potrivit reprezentanților Ambasadei Suediei, modul în care sunt folosite resursele planetei și felul în care variază cererea și oferta la nivel global este în strânsă legătură cu stilul de viață al fiecăruia dintre noi.
„Ceea ce consumăm zilnic, cum ne dispensăm de deșeuri, modul în care călătorim și trăim impactează, atât sănătatea noastră, cât și cea a planetei.”
Provocarea Anneli Lindahl Kenny, ambasadoarea Suediei în România, va fi să meargă pe jos cel puțin 30 de minute, în fiecare zi, timp de o săptămână.
Eat Smart
Proveniența mâncării este un factor important care contribuie la degradarea mediului înconjurător, spun inițiatorii campaniei. Ei susțin că este important să știm de unde provin alimentele pe care le consumăm și care este distanța de la care au fost acestea aduse, distanță care reflectă amprenta de carbon.
Sfaturile pe care ni le oferă este să consumăm mai puțină carne (în special de carne de vită): să devenim vegetarieni part-time sau în weekend.
„Pentru producția cărnii de vită se emit de 5 ori mai multe emisii de CO2 decât pentru cea de pui sau porc.”
De asemenea, cei care au creat campania ne recomandă ca, atunci când mergem la cumpărături, să alegem alimente produse local, cum sunt fructele și legumele de sezon, și să renunțăm la pungile din plastic. În schimb, putem să folosim materiale reciclabile, așa cum este cartonul sau săculeții refolosibili din pânză.
Alte recomandări:
- să gătim și să mâncăm local
- prânzuri mai dese alături de familie, prieteni sau colegi
- cultivarea propriilor legume și verdețuri
- evitarea preparării excesive a alimentelor
- optarea pentru produse organice
Move Smart
În acest caz, provocarea timp de o săptămână constă în a renunța să mai folosim mașina personală ca mijloc de transport. Soluțiile sunt: mersul pe jos, bicicleta sau mijloacele de transport în comun. Pe distanțe mai lungi, se încurajează folosirea aplicațiilor de car-sharing.
Alte soluții:
- autobuz care să-i ducă și să-i aducă pe copii de la școală
- reducerea numărului de călătorii cu avionul
- mașina hibridă sau electrică, o opțiune de luat în considerare dacă plănuiești să-ți înlocuiești mașina
Live Smart
Potrivit Ambasadei Suediei, provocarea Live Smart înseamnă aplicarea celor trei principii sustenabile, cunoscute sub denumire de cei 3R: reutilizare, reducere, reciclare. Participanții sunt încurajați să recicleze tot ce nu le mai este util: de la cartoane și hârtii, până la haine. De asemenea, să scoată din priză aparatele electrocasnice atunci când nu le folosesc.
Alte recomandări:
- renunțarea la mașina automată de uscat și uscarea hainelor în mod natural, pe sârmă
- folosirea la capacitate maximă a mașinii de spălat
- cumpărături într-o singură zi și folosirea cutiilor din carton în loc de pungi
- participarea la acțiunile de împăduriri
- alegerea materialelor care au multiple întrebuințări
Cei interesați îi pot urmări aici pe cei care s-au înscris deja în competiție sau îi pot căuta pe rețelele sociale după hashtagul #7DayChallengeRomania.