Sâmbătă, 11 mai 2019, de la ora 11, Grupul de Iniţiativă Civică Lacul Tei organizează un protest pentru salvarea lacului din Parcul Circului, a cărui apă a scăzut treptat. Lacul este unul din cele două din București unde pot și văzuți vara lotuși roz, dar și care adăpostește broaște țestoase, rațe și lișițe.
Protestatarii, care se vor întâlni pe aleea din jurul lacului, cer găsirea unei soluţii permanente la problema diminuării continue a nivelului apei din lac.
„Încă din 2009, vizitatorii Parcului Circului au putut remarca scăderea continuă a nivelului apei lacului care se află în centrul parcului. Acest lac are izvoare naturale şi este cunoscut pentru lotuşii roz care îl împodobesc vara şi care constituie un punct de atracţie. Problemele au fost legate de construirea unei clădiri în vecinătatea parcului, ale cărei fundaţii s-a presupus că influenţează pânza freatică ce alimentează lacul”, transmit organizatorii.
După ce Grupul a insistat asupra problemei, Asociaţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti le-a cerut specialiştilor de la Facultatea de Hidrotehnică din Bucureşti efectuarea unui studiu privind potenţialele cauze ale acestei diminuări a volumului de apă.
„Însă nu a fost găsită o soluţie permanentă pentru a face ca lacul să revină la nivelul obişnuit, ci un paliativ: pomparea de apă dintr-un puţ săpat în apropiere. Din toamna trecută însă, pompa s-a ars şi, de atunci, nivelul lacului a scăzut dramatic”, mai scriu aceștia.
Nemulțumiți de rezultatul demersurilor lor, printre care telefoane, întâlniri de lucru și audiențe, care s-au finalizat cu promisiuni, cei de la Grupul de Iniţiativă Civică Lacul Tei transmis următorul mesaj: „Iubitorilor parcului nu le mai rămâne decât mitingul ca formă de protest față de nepăsarea autorităților”.
„După Herăstrău este parcul preferat – mergem la plimbare aproape zilnic (stăm în zona). Azi mă doare sufletul de cum arată totul. Lacul secat, nuferii se chinuie să iasă printre pietre, iarbă necosită, murdărie de căței peste tot”, a comentat cineva pe pagina de Facebook a Grupului.
Potrivit unor surse, lotușii egipteni – floare declarată monument al naturii în anul 1931 – se găsesc în București numai în Grădina Botanică și în Parcul Circului.
Grupul de Iniţiativă Civică Lacul Tei este un grup apolitic, constituit din locuitori ai cartierului Tei care şi-au propus să-şi construiască împreună cartierul pe care şi-l doresc. Pentru implicarea în viaţa comunităţii, Grupul a primit câteva premii, dintre care cel mai recent, anul acesta, Premiul special CeRe – Premiul deceniului, la Gala Participării Publice.