Promisiuni deșarte: subvențiile pentru combustibili fosili, de 4 ori mai mari decât cele pentru regenerabile

În total, statele membre G20 au cheltuit 452 de miliarde de dolari pentru finanțarea producție de gaz, cărbune și petrol. Subvențiile acordate pentru sprijinirea dezvoltării sectorului energiilor regenerabile nu au depășit însă 121 de miliarde de dolari în 2013. Specialiștii acuză guvernele că fac promisiuni deșarte.

Promisiuni desarte: subventiile pentru combustibili fosili, de 4 ori mai mari decat cele pentru regenerabile

Guvernele țărilor din grupul G20 au cheltuit de 4 ori mai mult pentru subvenționarea producției de energie din combustibili fosili decât a producției de energii regenerabile. Este avertismentul dat astăzi de think tank-ul britanic Overseas Development Institute (ODI), care pune la îndoială într-un raport disponibilitatea statelor de a-și îndeplini obiectivele legate de lupta împotriva schimbărilor climatice:

Guvernele G20 permit producătorilor de combustibili fosili să submineze angajamentele climatice naționale și le mai și plătesc pentru acest privilegiu.

În 2013 și 2014, țările din G20 au alocat în medie 78 de miliarde de dolari pentru sprijinirea sectoarelor producției de gaz, cărbune și petrol, prin cheltuieli directe sau scutiri de taxe și impozite. În plus, întreprinderile de stat din state dezvoltate au investit 286 de miliarde de dolari în producția de combustibili fosili, iar finanțările publice din domeniu au fost estimate în jurul valorii de 88 de miliarde de dolari anual. În total – 452 de miliarde de dolari.

În același timp, Agenția Internațională pentru Energie a estimat că subvențiile acordate în 2013 sectorului energiilor regenerabile au fost de doar 121 de miliarde de dolari, adică de 4 ori mai mici decât cele acordate pentru finanțarea combustibililor fosili.

Printre țările care alocă sume importante sectorului energiilor neregenerabile, se numără Rusia, Statele Unite, Marea Britanie, Australia, Brazilia și China. În 2013 și 2014, Rusia a finanțat industria combustibililor fosili cu aproape 23 de miliarde de dolari anual, SUA – cu 20 de miliarde, UK – cu 9 miliarde, Australia și Brazilia – cu 5 miliarde, iar China – cu 3 miliarde.

Turcia, țară în care va avea loc o întâlnire G20 în acest weekend, a cheltuit în medie 627 de milioane de dolari anual în 2013 și 2014, pentru subvenționarea combustibililor fosili. În cadrul reuniunii G20, liderii mondiali ar trebui să discute și despre schimbările climatice, dar Turcia insistă ca subiectul central să fie criza refugiaților.

 

Citește și:

Prințul Charles avertizează companiile și ONG-urile să nu mai investească în combustibili fosili

Subvenții de 200 de miliarde de dolari pentru combustibili fosili

Renunțarea la combustibili fosili nu înseamnă sfârșitul civilizației moderne

Piața de carbon a Europei nu încurajează renunțarea la combustibili fosili

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri