Cu toate ca Romania are un potential extrem de mare in productia de energie regenerabila, acest sector este neglijat si nu dispune nici pana in prezent de o legislatie, a fost mesajul transmis de Asociatia Patronala SUNE (Surse Noi de Energie), in cadrul unei conferinte desfasurate la targul Romenvirotec.
”Piata energiilor regenerabile din Romania stagneaza si se afla intr-un moment foarte dificil”, a apreciat directorul executiv al SUNE, Manuela Draghicescu. Ea a mentionat ca legislatia din domemeniu nu este coerenta si aplicabila, fapt ce conduce la pierderi de miliarde de euro, bani ce ar fi putut fi obtinuti prin investitii cu capital strain.
Monopol in furnizarea energiei
O alta cauza piedica in dezvoltarea sectorului energiilor regenerabile este reprezentata de limitele Transelectrica in sustinerea unui program de atingere a tintelor asumate de Romania in domeniul energiilor regenerabile.
In plus, potrivit reprezentrantilor SUNE, alegerea variantei de sustinere a sectorului energiei regenerabile prin Certificate Verzi in detrimentul Tarifului Fix nu va permite dezvoltarea sustenabila.
”Este foarte greu sa-i convingi pe marii producatori ca insumand productii mai mici poti avea rezultate impresionanate, cum se intampla in cazul Germaniei”, a declarat presedintele SUNE, prof. Dr. Nicolae Olariu.
20% de energie regenerabila pana in 2020
Conform obiectivelor asumate de tara noastra la aderarea un Uniunea Europeana, 20% din productia totala de energie va trebui obtinuta din surse regenerabile pana in anul 2020. Tot atunci, Romania trebuie sa-si reduca emisiile cu 20%.
Cu toate acestea, potrivit reprezentantilor SUNE, Romania este singura tara europeana care nu are o lege a plantatiilor energetice. Mai mult, solutiile bazate pe energii regenerabile nu au fost incluse in programele de termoficare si reabilitare a cadirilor (2006-2015).
In acest context, una dintre propunerile Asociatiei Patronala SUNE vizeaza ca legislatia sa prevada ca valoarea de rascumparare a energiei regenerabile produse casnic sa reprezinte un tarif fix de 0.5 euro/Kwh. De asemenea, pentru atingerea obiectivelor asumate de tara anoastra, reprezentantii SUNE sustin ca 20% din bugetul alocat anual energiei trebuie directionat catre sistemul energiilor regenerabile.
Expozitia internationala de echipamente si tehnologii pentru protectia mediului Romenvirotec gazduieste anul acesta 101 firme participante din Romania, dar si din alte sapte tari europene: Austria, Danemarca, Franta, Germania, Italia Marea Britanie si Olanda.
Principalele domenii care vor fi prezentate anul acesta sunt prevenirea poluarii aerului si apei, protectia solului, prevenirea poluarii fonice, reciclarea deseurilor, salubrizarea, tehnologii de masurare si control, sanatatea si siguranta muncii, managementul resurselor de energie neconventionala si protectia impotriva inundatiilor.
Text de Raluca Petrescu
Foto: Green Report / Anita Vizireanu