Romania libera: Zeci de imobile ilegale din Delta, utilizate pentru braconaj

In Rezervatia Biosferei Delta Dunarii sunt zeci de imobile ridicate fara autorizatie, folosite pentru turism ilegal si pentru braconaj piscicol.

Comisarul-sef al Comisariatului ARBDD al Garzii de Mediu, Costel Ifrim, sustine ca "in Delta Dunarii sunt zeci de imobile ilegale". "Exista imobile fara autorizatie de construire in localitatile Deltei, dar mai ales in zonele aflate sub protectie ecologica. Sunt si imobile autorizate de primarii, dar care nu au autorizatie de mediu. Respectivele imobile ilegale sunt amplasate in zone foarte izolate, iar proprietarii lor le folosesc pentru turismul ilegal si ca baze pentru braconaj piscicol, provocand prejudicii semnificative biodiversitatii din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii", a mai spus Ifrim.

Comisarul-sef Costel Ifrim a mai declarat ca "in imobile construite ilegal in zonele Stipoc, Crucea, Holbina si Dunavat comisarii Garzii de Mediu au identificat, de mai multe ori, fapte de braconaj. Cei care locuiesc sau isi petrec vacanta in respectivele imobile folosesc scule interzise de lege pentru pescuit. Este vorba de plase de pescuit tip monofilament, cu ajutorul carora prind pestele indiferent de marimea lui, producand prejudicii majore populatiei piscicole".

Dezvaluirile Garzii de Mediu au fost luate in seama de Prefectura Tulcea, care a solicitat recent Inspectoratului de Stat in Constructii, ARBDD si Consiliului Judetean Tulcea sa inventarieze respectivele cladiri si sa impuna intrarea in legalitate. In urma controalelor efectuate de inspectorii celor trei institutii au fost identificate 50 de astfel de imobile ilegale in vecinatatea localitatilor Sulina, Murighiol, Crisan, Sf. Gheorghe si Maliuc. Cele mai multe imobile ilegale identificate sunt pensiuni si case de vacanta. Proprietarii acestora sustin ca detin titlu de folosinta pentru terenul pe care au construit, de la primariile locale.

Costel Ifrim a declarat ca "primariile nu puteau sa dea in administrare aceste terenuri, pentru ca sunt in patrimoniul ARBDD. Primarii care au dat in administrare terenul respectiv sustin ca ar fi vorba de un islaz comunal pe care l-au concesionat conform unor hotarari ale consiliilor locale. Pentru a nu afla de existenta acestor concesiuni, primariile din Delta autorizeaza constructiile fara sa solicite autorizatie de mediu de la ARBDD. Folosind acest tertip, in Delta se construieste pretutindeni fara autorizatie de mediu".

Dupa identificarea acestor ilegalitati, Prefectura Tulcea a solicitat sa fie demolate toate constructiile ilegale si sa se continue controalele pentru a stopa impanzirea Deltei cu astfel de imobile. Mirela Dida, arhitectul-sef al judetului Tulcea, spune ca "demolarea constructiilor ilegale trebuie sa o faca administratorul terenului public pe care se afla acestea. In Delta, aceste imobile sunt pe terenurile publice ale ARBDD si ale primariilor".

Onal Menisa, seful Serviciului Tulcea al Inspectiei in Constructii, spune ca "inspectorii din Tulcea nu mai au atributii in controlul urbanistic. Pentru zona de sud-est exista un singur inspector, la Buzau, care poate fi sesizat in privinta legalitatii constructiilor din Delta".

In timp ce institutiile statului paseaza raspunderea in privinta demolarii imobilelor ilegale care uratesc Delta si favorizeaza braconajul piscicol, acestea se inmultesc. Ornitologul Kiss Botond ne-a declarat ca "in zonele Dunavat-Holbina, Canalul Sondelor, Crasnicol, Matita, Periteasca, Periboina, pe Grindul Lupilor se construiesc si in aceste zile imobile turistice sau de cult religios. Desi Garda de Mediu a constatat aceste ilegalitati, lucrarile pe santiere au continuat". Trebuie spus ca, in urma cu cinci ani, ARBDD si Consiliul Judetean Tulcea au demolat peste 100 de imobile ilegale din Delta. In locul lor au aparut alte case de vacanta si pensiuni turistice.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri