Romania libera: Uniunea Europeana finanteaza conservarea bogatiilor Deltei

Uniunea Europeana (UE) a alocat peste sase milioane de euro, fonduri nerambursabile, pentru conservarea biodiversitatii din Delta Dunarii si a patrimoniului cultural al comunitatilor locale. Este prima finantare primita de la UE in acest scop de la aderarea Romaniei la blocul comunitar in 2007.

Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) a primit sase milioane de euro de la Uniunea Europeana pentru conservarea patrimoniului natural si cultural din Delta. Este prima finantare primita de la UE in acest scop si a doua finantare internationala nerambursabila primita de Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii de la infiintarea sa. La inceputul anilor ‘90, Banca Mondiala a acordat ARBDD 4,5 milioane de dolari pentru organizarea, dotarea cu logistica a institutiei si pentru pregatirea profesionala a angajatilor. Banii alocati de Banca Mondiala au fost utilizati si pentru realizarea unor studii stiintifice menite sa evalueze valorile de patrimoniu natural universal existente in Delta si factorii de risc existenti in zona.

"In doua decenii de la infiintarea Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, ecosistemele din Delta au evoluat, unele au fost conservate mai bine, altele au fost afectate de factori pe care nu-i cunoastem suficient pentru a limita actiunea lor. Din acest motiv, specialistii ARBDD au elaborat un proiect care cuprinde un set de masuri menite sa imbunatateasca conservarea ecosistemelor din Delta si a patrimoniului cultural al comunitatilor locale", a explicat Grigore Baboianu, guvernatorul ARBDD, cum vor fi folositi banii europeni.

Conform proiectului, 70 de specialisti ai ARBDD vor fi implicati in identificarea unor masuri de conservare mai eficienta a florei si faunei din Delta Dunarii. "Atentia respectivilor specialisti va fi indreptata, cu precadere, spre zonele strict protejate, care nu au mai fost evaluate sistematic de doua decenii. Putinele investigatii stiintifice realizate in zonele strict protejate, care cuprind peste 50.000 hectare, nu au vizat o cercetare integrala a fenomenelor produse dupa ce a fost interzisa patrunderea oamenilor pe aceste terenuri. Aceste investigatii releva o evolutie spectaculoasa a ecosistemelor care necesita masuri adecvate de conservare. Au fost identificate si alte zone care detin biodiversitate unicat ce necesita o protectie integrala", a mai spus guvernatorul Deltei. In opinia ornitologului Kiss Botond, "finantarea acordata de UE permite o cercetare mai atenta a unor specii de pasari din Delta care au cunoscut, in ultimii ani, evolutii spectaculoase, despre care nu stim mare lucru". Initiatorii acestui proiect mai spun ca in Delta exista un patrimoniu cultural care, daca nu va fi conservat rapid, s-ar putea pierde. In cele 14 localitati de pe teritoriul ARBDD traiesc o multitudine de etnici care au traditii culturale fascinante, pastrate inca nealterate. Este vorba de satele lipovenesti Mila 23, Periprava, Jurilovca, Sarichioi sau de cele ucrainene de la Letea, Caraorman si Sf. Gheorghe. La randul sau, Sulina detine peste 40 de imobile incluse in patrimoniul cultural national ce necesita conservare.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri