Romania libera Transilvania: Prima zapada a blocat Transilvania si Banatul

Ninsorile care au cazut ieri au paralizat circulatia rutiera din Transilvania si din Banat. Printre cel mai greu incercate judete au fost Clujul, Muresul si Caras-Severinul.

La Cluj, venirea primei ninsori de la inaugurarea Autostrazii Transilvania a golit segmentul dintre Gilau si Turda. soferii spun ca au fost ingrijorati din cauza ninsorii si nu au vrut sa riste, in conditiile in care nu stiau daca autoritatile se pot mobiliza pentru a asigura circulatia in conditii bune, asa ca au ales sa circule pe drumurile nationale. Insa pe aceste drumuri soferii au putut sa circule cu maximum 60 kilometri pe ora.

Pe strazile principale din Cluj-Napoca, soferii au putut circula in conditii bune. Pe strazile secundare insa, circulatia a fost un chin. In Turda, pe centura de ocolire care merge pe malul Ariesului, autoritatile au aruncat antiderapant fara sa indeparteze zapada de pe carosabil, asa ca circulatia are loc cu dificultate. In Campia Turzii, carosabilul era partial acoperit cu noroiul produs din amestecul zapezii cu materialul antiderapant.

In orasul Ludus, situatia era identica cu cea din Campia Turzii. In Muntii Apuseni, au existat localitati in care stratul de zapada a ajuns la cateva zeci de centimetri. De asemenea, o serie de drumuri comunale au fost blocate de zapada. Iar ninsoarea nu da semne ca s-ar opri.

In Banatul Montan, a inceput sa ninga de luni seara, iar stratul de omat a ajuns la grosimea de aproape de 10 centimetri. Circulatia pe Drumul European 70 a fost oprita cateva ore bune in zona Domasnea din cauza ghetusului. 16 localitati din zona Oravita au ramas fara curent electric. Din cauza greutatii stratului de zapada, mai multe crengi de copac si chiar copaci intregi au cazut peste liniile de alimentare
cu energie electrica.

O situatie deosebita a aparut pe drumul care leaga Resita de Muntele Semenic si localitatile Brebu si Garana, unde utilajele de deszapezire nu au mai facut fata. Alte asemenea probleme au aparut pe drumul dintre Resita si Lugoj. Primarul Resitei, Mihai Stepanescu, a declarat ca "lucram in ture de cate 12 ore, ca sa avem cat mai multa lume implicata in operatiunile de deszapezire, dar este extrem de greu, pentru ca ninge continuu". Autoritatile locale au cerut proprietarilor masinilor cu cauciucuri uzate sa traga vehiculele pe dreapta.

"Este inconstienta curata sa pornesti la drum cu cauciuri necorespunzatoare, pentru ca masinile se transforma in sanii", a spus unul dintre politistii care au dat o mana de ajutor soferilor.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri