Romania libera Transilvania: Combinatul Bicapa, "bomba" ecologica ce ticaie la Tarnaveni

Tarnaveniul inregistreaza in prezent cea mai ridicata rata a somajului in judetul Mures. Potrivit sefului AJOFM Mures, Reghina Farcas, daca media pe judet este de 8,3%, la Tarnaveni somajul a depasit 10%, iar principala cauza o reprezinta impasul in care au ajuns cele doua unitati care functionau pe platforma fostului combinat chimic din oras, Bicapa si Carbid Fox.

Daca la Carbid Fox actionarii fac eforturi pentru o eventuala reorganizare, in cazul Bicapa Tarnaveni, autoritatile cauta acum o solutie de privatizare si
evitarea unui dezastru ecologic. Aici, pe vremuri lucrau circa 6.500 de persoane, din care au mai ramas putin peste o suta doar pentru intretinerea si paza perimetrului "Va trebui sa analizam ce facem pe termen scurt, mai ales, si, evident, dupa aceea, pe termen mediu si lung, sa scapam de aceasta bomba ecologica in primul rand si in al doilea rand, sa fie o companie care sa aduca noi locuri de munca si se pare ca totusi sunt unele sanse", a declarat ministrul Mediului, Laszlo Borbely. Ministrul este de parere ca pericolul reprezentat de bataluri este unul foarte mare.

"Suntem in ceasul al 12-lea in momentul de fata, cea mai importanta problema o constituie cele trei bataluri, care sunt o bomba ecologica, pe langa ca trebuie sa privatizezi combinatul. O bomba care ticaie", a mai declarat Borbely. El este de parere ca lucrurile au ajuns in aceasta situatie atat din cauza balbelor managerilor combinatului, cat si din cauza statului, care a tratat Bicapa ca pe orice alt agent economic si a facut abstractie de problema ecologica de aici.

"Unii au crezut ca privatizeaza aceasta companie numai ca sa vanda fier vechi, pe urma a trebuit sa rezilieze contractele", a mai spus Borbely. El a anuntat ca lichidatorul judiciar angajat in speta a scos la licitatie activele societatii cu un pret de pornire de sase milioane de euro, iar licitatia va avea loc pe 19 martie. "Se pare ca sunt investitori interesati, investitori specializati", spune ministrul Mediului. Ar fi trei societati interesate de preluarea Bicapa, cu atat mai mult cu cat din bataluri ar putea fi extrase anumite substante care pot fi valorificate ulterior.

"Si eu am primit acum cateva zile informatii ca aceste bataluri ar aduce unele profituri, deci sunt metale grele, metale care pot fi valorificate, printr-o procedura, printr-o tehnologie. Asta cred ca e norocul combinatului, ca altfel n-ar veni nimeni sa cumpere un morman de fiare vechi", a mai adaugat Laszlo Borbely. El a promis ca va face demersuri pe langa AVAS si Ministerul Finantelor ca procedurile de licitare in aceasta speta sa fie simplificate. "Ne-a explicat lichidatorul ca se poate gasi modalitatea prin care sa se adjudece mai repede, in conditii legale", spune Borbely.

Datoriile Bicapa Tarnaveni fata de AVAS si Ministerul Finantelor sunt de circa 40 milioane de lei. Pentru ecologizarea celor 2,5 milioane tone de steril depozitate in iazurile batal ar fi nevoie de minim 25 de milioane de euro. Batalurile se intind pe 25 de hectare.

spot_img

Ultimele știri