Organizatiile de protectie a animalelor au spus despre recent concurs de costume de Halloween pentru caini ca este plin de cruzime. Daca animalele participante ar fi fost elvetiene, acestea ar fi putut avea parte de serviciile unui avocat, scrie Spiegel.de.
Cetatenii elvetieni vor vota, duminica, intr-un referendum, daca ar trebui ca toate cantoanele sa numeasca avocati speciali pentru a reprezenta animalele in instanta. Daca suficienti cetateni elvetieni vor vor aproba aceasta lege, pisicile, gainile si porcii, vor beneficia de serviciile unui avocat.
Liga elvetiana pentru Protectia Animalelor, care a adunat peste 100.000 de semnaturi pentru a organiza acest referendum, spera ca, odata cu promovarea acestei legi, oamenii se vor gandi mai serios inainte de a incalca drepturile animalelor.
In cantonul Zurich exista deja un avocat pentru drepturile animalelor, numit inca din 1992. Actualul detinator al acestei functiii, Antoine Goetschel, a lucrat la numeroase cazuri, mergand de la cel al unei femei cu 149 de pisici la un incident bizar – un pescar si-a tinut prea multa vreme prada in undita.
"Nu e suficient sa fii avocat si sa iubesti animalele. Iti poti pierde credibilitatea daca te identifici prea mult cu animalul. Din experienta mea, un avocat pentru protectia animalelor trebuie sa aiba o inima calda, dar sa judece la rece," a declarat Goetschel pentru Spiegel.
Nu toata lumea sprijina insa acest proiect de lege. Fermierii, vanatorii si crescatorii de animale de casa spun ca acest demers va duce la o legislatie foarte stricta. De aceea, cei care nu sunt de accord cu aceasta initiativa au lansat o campanie
denimita "Nu pentru avocatii inutili ai animalelor".
Elvetia are deja una dintre cele mai complexe legislatii pentru protectia animalelor. Incepand cu 2008, e ilegali sa cresti singure animale care de obicei traiesc in grupuri – pestisori aurii, porci de Guineea sau canari. Proprietarii de caini trebuie sa ia lectii pentru ingrijirea acestora iar, incepand cu 2013, caii nu vor mai putea fi legati in grajduri. In plus, constitutia prevede protejarea "demnitatii" plantelor, iar o comisie de etica a decis ca "decapitarea florilor salbatice de pe marginea drumului, fara un motiv rational", este un lucru rau.
Elvetia este recunoscuta pentru initiativele legislative mai putin obisnuite. La sfarsitul anului trecut, un parlamentar elvetian a propus ca lupii din Elvetia sa fie expulzati in Bulgaria si Romania.