» Guvernantii spera ca in acest an sa se reuseasca, prin intermediul programului de innoire a parcului auto (denumit si Programul "Rabla"), scoaterea din uz a nu mai putin de 60.000 de autovehicule.
» Din cauza crizei, anul trecut, "Rabla" a inregistrat cea mai scazuta rata de succes de la demararea programului.
Persoanele fizice si firmele vor putea inlocui in acest an masinile uzate incepand cu data de 20 februarie, data de la care Programul "Rabla" va fi aplicat si pentru anul 2010. Potrivit noilor reglementari pentru 2010, la achizitia unui autovehicul nou, cumparatorul poate beneficia de o reducere maxima echivalenta cu trei prime de casare, fiecare in valoare de 3.800 lei. La casarea masinii uzate, proprietarul acesteia primeste un tichet valoric aferent primei de la stat, pe care il poate vinde altei persoane.
Guvernul estimeaza ca in acest an va scoate din circulatie aproximativ 60.000 de masini uzate prin Programul "Rabla", dupa ce in anul anterior situatia economica a limitat numarul autovehiculelor casate la 65% din nivelul anticipat. Dupa trei ani (2005-2007) cu rate de succes a programului in crestere, intre 92-99%, 2008 a fost primul an in care a fost inregistrata o scadere apreciabila a acestei rate, ajungandu-se la 75%.
Buget, 228 milioane lei
"Anul trecut am casat peste 32.000 de masini, dar am avut o cadere economica de -7%. Anul acesta se contureaza o crestere economica de 1,3%, astfel incat si din acest motiv speram sa fie mai bine", a spus Boc, prezent la lansarea pentru 2010 a programului de inlocuire a parcului auto national. Bugetul alocat Programului "Rabla" in 2010 este de 228 milioane lei, aferent unui numar total de 60.000 de prime de casare (40.000 de autoturisme si 20.000 de autovehicule pentru persoane juridice). Ultimul voucher pentru casare va fi acceptat la decontare pe 11 decembrie 2010.
Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a precizat ca tichetele valorice acordate pentru masinile casate vor fi securizate impotriva falsificarii si a amintit ca Fondul pentru Mediu dispune de un buget total de 1,8 miliarde lei pentru proiecte de mediu. Daca in cazul persoanelor fizice nu exista o limita superioara a numarului de vouchere, in cazul firmelor a fost impus un plafon in valoare de pana la 200.000 euro pe an. In schimb, un beneficiar al programului poate achizitiona doua sau mai multe autoturisme, cu conditia ca pentru nici unul sa nu obtina o reducere mai mare de trei prime de casare.
"Un voucher inseamna 3.800 lei, trei vouchere inseamna 2.800 euro. Daca ai 2.800 euro, mai pui 4.000-4.500 euro si poti lua o masina noua", a spus Borbely. Pentru acest program au fost alocate, pentru anul in curs, fonduri totale de 228 milioane lei, bani din care statul va subventiona partial achizitia a 60.000 de masini noi, o data cu operatiunile de casare a unui numar similar de autoturisme mai vechi de zece ani.
Parc auto invechit
Demarat in anul 2005, programul de reinnoire a parcului auto national a avut ca rezultat scoaterea din circulatie a peste 100.000 de masini uzate. Pe durata programului, statul roman a acordat cu titlu gratuit o prima de casare persoanelor care si-au schimbat, prin cumparare, masinile vechi cu altele noi, performante si mai putin poluante. La inceputul anului trecut, Guvernul a decis ca numarul total de masini casate sa fie majorat la 60.000 de unitati, de la 40.000 de autovehicule in 2008, iar prima de casare a urcat de la 3.000 lei la 3.800 lei. In vara anului 2009, Programul "Rabla" a fost extins de Guvern prin includerea autoutilitarelor in categoria vehiculelor ce pot fi achizitionate de persoanele fizice.
Romania se numara printre tarile cu cele mai vechi parcuri auto din Europa, varsta medie a autoturismelor fiind de peste 13 ani, ceea ce echivaleaza cu varsta obisnuita de casare a autoturismelor din multe tari europene. Tot in acest an, din 20 martie, Programul "Rabla" va fi extins si pentru tractoare si masini agricole, prima de casare fiind, in acest caz, de 17.000 lei. Potrivit ghidurilor de finantare a programelor de stimulare a parcurilor auto si de tractoare, firmele cu datorii la stat sau care au primit sanctiuni de natura financiara nu pot cumpara masini sau tractoare prin intermediul acestui program.
Doar o etapa
In acest an, programul de innoire a parcului auto se va desfasura intr-o singura etapa (fata de trei etape anuale in anii precedenti). La program pot participa atat persoanele fizice, cat si cele juridice, prima de casare fiind inlocuita cu un tichet valoric (voucher) de 3.800 lei. Ultimul voucher pentru casare va fi acceptat la decontare pe 11 decembrie 2010. O persoana fizica poate folosi pana la trei tichete valorice insumand 11.400 lei pentru a cumpara o masina noua.