DNA Constanta i-a pus sub urmarire penala pe fostul guvernator al Deltei Paul Cononov si pe Ioan Papuc, director economic ARBDD. Ei sunt acuzati de abuz in serviciu si nereguli in administrarea fondurilor europene si bugetare si in administrarea patrimoniului public din Delta.
Fostul guvernator al Administratiei Rezervatiei Biosferei "Delta Dunarii" (ARBDD) Paul Cononov si Ioan Papuc, director economic al ARBDD, sunt urmariti penal pentru abuz in serviciu si gestionare frauduloasa a fondurilor bugetare si a domeniuluipublic din Delta. Ancheta este realizata de DNA Constanta, in baza a doua acte de control realizate de Curtea de Conturi.
Procurorii au retinut din rapoartele controlorilor financiari ca fostul guvernator Cononov si directorul Papuc ar fi efectuat deconturi catre 11 firme de constructii fara sa existe acte doveditoare care sa ateste ca lucrarile platite s-au realizat. Suma in discutie este de peste un milion de lei. Anchetatorii cred ca o suma similara ar fi fost cheltuita ilegal pentru realizarea unor investitii in Delta pe terenuri ce nu apartin ARBDD. Curtea de Conturi a considerat ilegale investitiile realizate de ARBDD pentru reconstructia ecologica a unor terenuri agricole si pisciole aflate in administrarea CJ Tulcea, care nu si-a dat acordul pentru realizarea investitiilor respective.
sefii ARBDD mai sunt acuzati de procurorii DNA ca ar fi gestionat fraudulos fondurile europene destinate protejarii pelicanului cret. UE a alocat peste 300.000 de euro pentru protejarea celor mai mari co-lonii de pelican cret din Delta. Din aceasta suma, 70.000 de euro s-au alocat pentru dotari destinate ARBDD, pe care Curtea de Conturi nu le-a gasit evidentiate in contabilitatea acestei institutii. Controlorii financiari afirma in rapoartele preluate de DNA ca fondurile europene destinate proiectului european "Pelicanul cret" nu au fost cheltuite prin conturile ARBDD, ci dintr-un cont personal al unui angajat al institutiei. Cononov si Papuc mai sunt cercetati si pentru cedarea gratuita in administrarea unor firme private a mii de hectare de teren din Delta ce apartin domeniului public.
Conform constatarilor Curtii de Conturi, o firma de turism a construit pe 1,7 hectare, aflate in administrarea ARBDD, o statiune turistica de lux fara sa plateasca vreun leu chirie statului. Anchetatorii sustin ca ARBDD a investit un milion de euro pentru reconstructia ecologica a fostei amenajari piscicole Holbina 2, iar lacul natural rezultat (2.600 ha) este utilizat, cu acordul tacit al ARBDD, de firma respectiva fara sa plateasca chirie.
Si o firma din judetul Vrancea a primit de la ARBDD un "drept de superficie", considerat de anchetatori a fi ilegal, pentru administrarea a 66 hectare din Delta ce apartin domeniului public national. Nici aceasta firma nu plateste chirie pentru zona lacustra Perisor, utilizata in scopuri turistice.