Acuzat ca a taiat ilegal mii de hectare de padure in Maramures, Vasile Coman, unul dintre oamenii de afaceri controversati din Transilvania, a fost sanctionat cu amenzi modice, anulate ulterior de instantele de judecata. Profiturile obtinute din afacerile cu cherestea au fost uriase.
De 10 ani, industria lemnului din zona Viseu de Sus – Maramures – este concentrata in mana lui Vasile Coman, zis Varzaru, un afacerist abonat la contracte cu bani publici. Firmele lui Coman au defrisat mii de hectare in aceasta zona, considerata un adevarat „Triunghi al Bermudelor" in care nu dispar avioane si nave maritime, ci paduri intregi.
La inceputul anilor ’90, Varzaru si-a inceput afacerile cu un atelier de tamplarie. Dupa un an de exploatare a padurilor si export al lemnului brut in Germania, tamplaria lui Coman, SC Com Vasilica V SRL, a cumparat pachetul majoritar de actiuni al fostei intreprinderi forestiere de stat din Viseu Conrep SA. Coman a infiintat apoi la Viseu de Sus societatea SC RG Holz Company. Firma, care se intinde pe 40 de hectare si are aproximativ 500 de angajati, se ocupa cu „producerea de elemente lamelare stratificate si imbinate in dinti din molid si brad". 80% din productie se exporta in Germania, Elvetia, Austria si Italia.
Licitatie castigata ilegal
In 2004, Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si Vanatoare Cluj a constatat ca firma lui Coman a castigat ilegal o licitatie de exploatare a lemnului pe 10 decembrie 2004. Composesoratul din Viseu a organizat o licitatie pentru taierea de arbori de pe cele 4.000 hectare retrocedate de catre statul roman. Composesoratul nu avea avizele necesare, asa ca licitatia era, de fapt, ilegala. Mai mult, oamenii lui Varzaru au taiat mult mai multi arbori decat permiteau legile silvice in vigoare. La acea vreme, din cauza pagubelor constatate ca urmare a defrisarii a zeci de hectare, Ministerul Agriculturii a „analizat oportunitatea retragerii atestatului de exploatare al SC RG Holz Company SRL" a lui Coman. In cele din urma, nu s-a intamplat insa nimic. Practic, cei 500 de angajati ai lui Vasile Coman, zis Varzaru, au transformat padurile voievodale ale Maramuresului in zeci de mii de metri cubi de cherestea sau de alte produse din lemn, care au luat calea exportului.
Punct de control demolat de tapinari
Holz Company, de altfel cea mai mare dintre firmele lui Coman, opereaza intr-o zona aleasa strategic, Valea Vaserului. Valea si zona din jurul orasului Viseu de Sus sunt cunoscute in tara pentru defrisarile ilegale care au loc frecvent aici. Primarul din Viseu, Vasile Ciolpan, a cerut in repetate randuri instalarea unor puncte de control ale Jandarmeriei pentru a proteja padurile. In trecut, a existat un astfel de punct de control, numai ca acesta a fost desfiintat dupa ce „tapinarii" (cei care taie ilegal padurile – nr.) au demolat, intr-o noapte, cu masinile folosite pentru transportul bustenilor, cladirea in care functiona punctul de control al Jandarmeriei! Autoritatile au pornit o ancheta, dar nu au reusit sa ii gaseasca pe vinovati. Nu exista nici o dovada ca angajatii lui Varzaru ar fi fost implicati in aceasta actiune, ci doar zvonurile care circula pe plan local. Cert este ca inspectorii de regim silvic din Cluj, care se ocupa si de aceste zone din Maramures, au descoperit ca, in 2005, firmele lui Varzaru au taiat ilegal 3.500 metri cubi de lemn doar din padurea de 4.000 hectare administrata de Composesoratul Viseu de Sus.
Societatile respective au primit o amenda mai mica de 1.500 lei, in conditiile in care profitul acestora a fost de cel putin 875.000 lei. Padurarii au fost, la randul lor, amendati de inspectorii silvici cu suma totala de 160.000 lei. Insa nu au platit nici un leu, pentru ca toate amenzile au fost anulate de Judecatoria Viseu de Sus. „Sunt sute de amenzi pe care le-am dat si care au fost, fara exceptie, anulate de instanta", spun surse din cadrul inspectoratului din Cluj. Miza amenzilor nu este una financiara, ci de-a dreptul penala. Legislatia din domeniul silviculturii prevede ca persoanele care sunt prinse prima data cu lemne taiate ilegal sunt sanctionate contraventional.
Ele se pot alege cu dosare penale doar daca recidiveaza. Cum toate amenzile sunt anulate in instanta, cei care taie ilegal padurea nu ajung niciodata sa aiba dosare penale. In zona Viseu de Sus, Varzaru este unul dintre cei mai influenti oameni de afaceri, cu conexiuni puternice in zona politica. Localnicii spun ca el organiza vanatori la care participau fostul premier Adrian Nastase, in prezent presedinte al Consiliului National al PSD, si fostul ministru al Apararii Ioan Mircea Pascu, in prezent europarlamentar. In perioada 2004-2008, el a fost consilier judetean din partea PSD.
El Dorado pentru hotii de lemne
Regiunea care include Valea Vaserului si Viseu de Sus are reputatia unui adevarat El Dorado pentru cei care se ocupa cu defrisari ilegale. In ultimii sase ani, defrisarile au devenit un fenomen, iar din cauza disparitiei padurilor, Valea Vaserului a inceput sa se confrunte tot mai des cu inundatii catastrofale. Autoritatile se declara de cele mai multe ori neputincioase in fata fenomenului.
Management pagubos la stat
Afacerist de succes, Vasile Coman (foto 2 stanga) nu a fost insa tocmai un manager model atunci cand a fost angajat de statul roman. Coman a fost director general al Companiei Nationale Remin SA, cea care gestiona minele din judetul Maramures, timp de patru luni, in vara-toamna anului 1998. Conform unei note a Departamentului de control al Guvernului, care in 1999 a analizat motivele pentru care compania a ajuns pe marginea falimentului, in perioada de patru luni in care Coman a condus CNMPM Remin situatia economico-financiara dezastruoasa a companiei s-a agravat din cauza unor decizii manageriale deplorabile.
Asa ar fi livrarea unor concentrate miniere cu mult sub preturile maximale aprobate, livrarea de concentrate unor societati comerciale in incapacitate totala sau temporara de plata, acceptarea cresterii salariilor cu 26%, acordarea unor facilitati suplimentare salariatilor prin contractul colectiv de munca si altele. Aceste decizii au avut ca efecte cresterea incapacitatii de plata si inregistrarea unor pierderi de 67,4 miliarde lei. In aceasta perioada, creditele au crescut de la 55,1 la 70,7 miliarde lei, valoarea facturilor neachitate furnizorilor a crescut de la 90,9 la 125,3 miliarde lei, datoriile totale au crescut de la 317,5 la 1.221,6 miliarde lei. Pe 21 octombrie 1998, printr-un fax de la Ministerul Industriilor si Comertului (condus in acea vreme de Radu Berceanu, secretar de stat era Nicolae Staiculescu), Coman a fost inlocuit din functia de director general.