Romania – COP15: Viitor secetos pentru Europa de Est

Modelele de management al riscului legat de schimbarile climatice difera foarte mult si infatiseaza proiectii viitoare total opuse, iar reglementatorii au reale probleme in a fundamenta politicile de mediu pe previziunile oamenilor de stiinta, a declarat dr. Stephan Harrison, director al Centrului privind Managementul Riscului asociat Schimbarilor Climatice in cadrul conferintei “Romania pe drumul spre Copenhaga” organizata de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania si Asociatia Green Revolution.

“Modelele de studiu al vulnerabilitatii fata de schimbarile climatice arata situatii diferite pentru viitor: unele sustin ca unele regiuni, printre care cea amazoniana, se vor confrunta cu seceta severa, iar altele ca nu vor fi inregistrate schimbari in dinamica precipitatiilor”, a declarat Harrison. Cu toate acestea, a adaugat cercetatorul, toate studiile prevad un viitor extrem de secetos pentru Europa de Est.

Cel mai bun scenariu pe care il preconizeaza cercetarile oamenilor de stiinta arata o crestere a tenperaturii medii pe glob de 1,8 grade Celsius. Pe de alta parte, cel mai rau scenariu arata o crestere de patru grade Celsius, de doua ori mai mult decat cifra luata drept referinta pe plan mondial pentru elaborarea politicilor viitoare de mediu.

Harrison a adaugat ca istoria ultimului secol cuprinde perioade de schimbari climatice rapide si ca nu ar trebui exclus acest risc nici pentru urmatoarea perioada.

“Riscul este o problema enorma. Studiile arata ca schimbarile climatice vor avea loc treptat in urmatoarea perioada, insa ipoteza contrarie nu trebuie exclusa. De asemenea, trebuie luat in calcul faptul ca nivelul oceanic va inregistra cresteri foarte rapide si ca exista si riscul schimbarilor bruste de ordin fizic (seceta, inundatii), politic (razboi, terorism de mediu), economic (fluctuatii ale cursului valutar), social (migratie) si asa mai departe”, a declarat Stephan Harrison.

Ultimii 12 ani au reprezentat cea mai calda perioada din ultimul mileniu, iar omenirea se afla pe calea spre apogeul temperaturilor din ultimul milion de ani, iar acest lucru va determina modul in care va evolua societatea, arata ultimele studii din domeniul managementului riscului schimbarilor climatice.

In ciuda faptului ca studiile legate de vulnerabilitatea fata de schimbarile climatice se bazeaza pe modele diferite de calcul, cea mai probabila situatie va fi o crestere de trei grade Celsius a temperaturilor medii pe glob sau chiar mai mult, a adaugat dr. Stephan Harrison.

“Putem experimenta schimbari climatice bruste? Acest lucru s-a intamplat in trecut, dar acum suntem norocosi ca trecem printr-o perioada stabila. Din pacate, modelele stiintifice nu ne ajuta sa determinam proiectii regionale, deci nu stim ce se va intampla in Romania si acest lucru ingreuneaza si mai mult realizarea unor politici de mediu eficiente”, a mai comentat Harrison.

Ministrii mediului si oficiali din intreaga lume se intalnesc la Copenhaga pe 7 decembrie pentru a pune bazele legale ale cooperarii internationale viitoare in lupta cu incalzirea globala. In asteptarea acestui eveniment, conferinta “Romania pe drumul spre Copenhaga” are ca scop evaluarea impactului viitorului acord global de reducere a emisiilor asupra politicilor nationale de mediu, economice si sociale.

Text de Carmen Albisteanu

Foto: Green Report / Anita Vizireanu

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri