Romania – COP 15: Emisiile de carbon ale sectorului energetic trebuie neutralizate

Romania va trebui sa scada complet emisiile de dioxid de carbon provenite din sectorul energetic pentru a atinge un nivel cat mai apropiat de zero al emisiilor de gaze cu efect de sera pana in 2070, a declarat Claudia Tomescu, director adjunct al departamentului pentru Energie si Mediu din cadrul Institutului de Studii si Proiectari Energetice (ISPE), in cadrul conferintei “Romania pe drumul spre Copenhaga” organizata de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania si Asociatia Green Revolution.

“Cea mai importanta sursa de emisii este arderea combustibililor, in special in sectorul productiei energiei electrice si termice, din procesarea hidrocarburilor, industria metalurgica si a materialelor de constructii, iar in urmatorii 50-100 de ani carbunele va ramane principala sursa de producere a energiei”, a declarat Claudia Tomescu.

Ea a adaugat ca tinta de baza a Uniunii Europene, de reducere a emisiilor de carbon cu 20% si de utilizare a energiei din surse regenerabile in proportie de 20% pana in 2020 este insuficienta si ca la Copenhaga va fi discutata ipoteza inaintata de oamenii de stiinta, care sustin ca este necesara decarbonizarea completa a sectorului energetic.

Principalele metode pe care Romania ar trebui sa le aiba in vedere in atingerea acestui obiectiv sunt cresterea eficientei energetice, utilizarea surselor de energie regenerabila si a energiei nucleare si tehnologiile de captare si stocare a dioxidului de carbon.

“Directiva privind captarea si stocarea carbonului schimba alte directive existente si obliga centralele de peste 300 MW sa aiba un spatiu pentru instalatia de captare. Se poate stoca in rezervoarele unde nu mai exista gaze naturale sau in acviferele de mare adancime, la 2.000 m adancime. In Romania am putea sa stocam aproximativ patru gigatone in rezervoarele goale si 18,6 gigatone in formatiunile de adancime”, a explicat Tomescu.

UE urmeaza sa lanseze un program de construire a 12 instalatii CCS demonstrative, care sa devina comerciale si sa fie aplicate pana in 2050. In acest sens, Romania va face o aplicatie in aprilie 2010 pentru a beneficia de una dintre aceste 12 instalatii.

Ministrii mediului si oficiali din intreaga lume se intalnesc la Copenhaga pe 7 decembrie pentru a pune bazele legale ale cooperarii internationale viitoare in lupta cu incalzirea globala. In asteptarea acestui eveniment, conferinta “Romania pe drumul spre Copenhaga” are ca scop evaluarea impactului viitorului acord global de reducere a emisiilor asupra politicilor nationale de mediu, economice si sociale.

Text de Carmen Albisteanu

Foto: Green Report / Anita Vizireanu

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri