Proiectul reactoarelor 3 si 4 este fezabil din punct de vedere tehnic

Constructia reactoarelor este estimata la peste 6 miliarde euro

Proiectul pentru constructia reactoarelor 3 si 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavoda este fezabil din punct de vedere tehnic, bazandu-se pe tehnologia CANDU, a anunta, miercuri, Ministerul Economiei.

Potrivit “Studiului de fezabilitate pentru realizarea proiectului Unitatilor 3 si 4 de la CNE Cernavoda”, realizat de Ernst&Young si CANDESCO, aceasta tehnologie are performante tehnice deosebite, atat in Romania, cat si pe plan international, existand o experienta vasta in constructia, autorizarea si operarea acestui tip de unitati nucleare.

Analiza economico-financiara evidentiaza faptul ca, pe termen lung, proiectul Unitatilor 3 si 4 de la CNE Cernavoda este profitabil si competitiv pe piata de electricitate. Astfel, fluxurile de numerar nete actualizate, pe perioada de analiza (50 ani), corespunzatoare intregii durate de viata a unitatilor nucleare, au valori pozitive.

Studiile efectuate arata ca proiectul unitatilor 3 si 4 de la CNE Cernavoda este unul prioritar pentru asigurarea securitatii energetice a Romaniei, cu beneficii directe in ceea ce priveste atingerea obiectivelor de schimbari climatice si mentinerea suportabilitatii pretului electricitatii la consumatorul final.

Constantin Nita

Acest obiectiv – realizarea investitiilor in capacitati energetice cu emisii reduse de carbon, printre care energia nucleara, care sa contribuie deopotriva la securitatea energetica a tarii si la indeplinirea obiectivelor din domeniul protectiei mediului, este parte a programului de guvernare si vom analiza cu atentie potentialele oportunitati in acest domeniu”, a declarat Constantin Nita, Ministrul delegat pentru energie, in cadrul intalniri cu reprezentantii celor doua companii.

Valoarea estimata a proiectului privind construirea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda este de 6,5 miliarde de euro, potrivit noului studiu de fezabilitate realizat recent de de Ernst&Young.

Valoarea ofertei preliminare imbunatatite a consortiului condus de Lavalin este 4,78 miliarde euro. Valoarea costurilor beneficiarului este 417 milioane euro, iar valoarea cheltuielilor neprevazute de 239 milioane euro. Costurile anuale de exploatare si intretinere sunt evaluate la 235,4 milioane de euro pentru 10,7 TWh de energie livrata in sistem.

Strategia energetica pentru perioada 2011-2035 evidentiaza faptul ca, pana in 2020, 5.544 MW in capacitate instalata – 28% din capacitatea actuala, vor trebui scosi din folosinta. Pana in 2035, 11.066 MW – 55% din capacitatea instalata totala, vor trebui inlocuiti.

Potrivit datelor ANRE, investitiile in unitati de producere care sunt luate in calcul pentru determinarea prognozei necesarului national de capacitate in 2020 sunt: unitatile 3 si 4 de la Cernavoda (1.480 MW), modernizarea CE Turceni, Rovinari si Craiova (4.000 MW) si hidrocentrala Tarnita (1.000 MW).

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri