Proiectul privind instalarea de reactoare modulare mici la Doicești continuă

România este a doua țară ce va instala reactoare modulare mici, după Statele Unite, iar procesul continuă după semnarea unui acord între compania DS Private Equity (DSPE) și  Nuclearelectrica și Nova Power & Gas (parte a Grupului E-Infra), acționarii RoPower, compania de proiect ce dezvoltă Centrala SMR (Reactoare Molulare Mici) din Doicești. Acest acord arată intenția de a investi 75 milioane de Euro pentru dezvoltarea studiului FEED 2.

Centrala NuScale VOYGRTM va avea șase module și o capacitate instalată de 462 MWe în acest deceniu.

Suma de 75 de milioane de Euro care va fi investită de DSPE, cu sediul central la Seul, face parte din angajamentul public-privat al partenerilor multinaționali din Statele Unite, Japonia, Republica Coreea și Emiratele Arabe Unite de a oferi până la 275 de milioane de dolari pentru proiectul Reactoarelor Modulare Mici (SMR) din România.

Investiția financiară angajată de DSPE va contribui la finanțarea dezvoltării Proiectului, începând cu Faza 2 a studiului FEED, care constă în activitățile de caracterizare detaliată a amplasamentului, inițierea activităților pentru obținerea autorizațiilor, licențelor și reglementărilor, stabilirea exactă a calendarului proiectului, planificarea bugetului pentru execuția proiectului și pregătirea pentru achiziționarea materialelor cu ciclu lung de fabricatie.

Anunțat la COP26, în noiembrie 2021, Proiectul SMR al României se dezvoltă într-un ritm consolidat. Proiectul se află în prezent în faza de studiu FEED (Front-End Engineering and Design).

În mai 2022, în urma unui studiu realizat cu un grant în valoare de 2,1 milioane de dolari, oferit de USTDA, care a identificat potențialele amplasamente pentru dezvoltarea de centrale SMR, a fost selectat ca amplasament candidat, fosta centrală pe cărbune de la Doicesti, în conformitate cu toate standardele internaționale și naționale. În urma acestui proces preliminar de selecție, compania de proiect SMR RoPower a fost înființată de Nuclearelectrica și Nova Power & Gas (parte a grupului E-Infra) în septembrie 2022. 

Fizicianul Cristian Presură a explicat cum funcționează și cât de sigure sunt aceste reactoare aici:

Citește și: Problemele producției de turbine eoliene afectează planurile pentru energie regenerabilă

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri