Proiectul de înființare a Gărzilor forestiere, aprobat de Senat

Înființarea Gărzilor forestiere, care vor avea ca obiectiv combaterea defrișărilor ilegale, a fost aprobată, marți, de către Senat cu 70 de voturi „pentru”, 3 abțineri și 1 vot „împotrivă”.

garda forestiera

Gărzile vor fi înființate în toate cele 41 de județe, plus București, și vor fi alcătuite din 617 persoane, dintre care 545 reprezintă personalul silvic cu atribuții de control și implementare. Acestea vor fi organizate în nouă sedii deschise în: Brașov, București, Cluj-Napoca, Focșani, Oradea, Ploiești, Râmnicul Vâlcea, Suceava și Timișoara. Cele mai multe posturi vor fi la Garda forestieră Suceava (94 din care 86 personal silvic), urmată de Garda forestieră Brașov (90 posturi; 82 personal silvic) și Garda forestieră Cluj (70 posturi; 62 personal forestier). Pe de altă parte, Gărzile forestiere din Oradea, Ploiești și București vor avea mai puțini angajați.

Personalul tehnic de specialitate din cadrul Gărzilor constată faptele ce pot constitui infracțiuni sau contravenții în domeniul silvic și de vânătoare, sesizează de îndată organele de cercetare penală, iar pentru faptele contravenționale aplică sancțiuni.

Agenții constatatori vor avea dreptul să aibă acces deplin în terenurile care fac parte din fondul forestier, indiferent de natura proprietății, în sediile persoanelor juridice sau în incintele în care se desfășoară o activitate din domeniul silviculturii sau cinegetic, să controleze modul de producere, depozitare, circulație a materialelor lemnoase, în toate locurile și spațiile în care se desfășoară activitatea operatorilor economici, să legitimeze, în vederea stabilirii identității, persoanele care încalcă dispozițiile legale din domeniul silviculturii sau cinegetic.

De asemenea, personalul Gărzilor forestiere cu atribuții de control trebuie să participe, împreună cu organele de poliție, la efectuarea primelor cercetări privind persoanele suspecte de săvârșirea unor fapte încadrate ca infracțiuni de legislația silvică sau cinegetică, să confiște sau să rețină în vederea confiscării, pe baza constatărilor efectuate, bunurile folosite ori rezultate în urma săvârșirii faptelor ilegale, să participe, împreună cu organele competente, la controlul specific și să acționeze cu echipe de intervenție mobile în baza informațiilor proprii sau transmise de structurile cu atribuții specifice ale statului, inclusiv în punctele vamale și cele de trecere a frontierei.

Citește și:

Gărzile forestiere vor avea 617 de angajați care vor trebui să efectueze controale în 41 de județe

Posturile vacante din Garda Forestieră, scose la concurs

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri