Proiectele de microhidrocentrale vor fi blocate timp de trei luni

Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, va inainta Guvernului un proiect de ordonanta de urgenta care va institui un “moratoriu” asupra aprobarilor de constructii de microhidrocentrale (MHC).

Aprobarea de noi proiecte hidroenergetice ar urma sa fie suspendata pe termen de trei sau patru luni, a explicat astazi ministrul Borbely.

In acest interval de timp, Ministerul Mediului si celelalte institutii responsabile vor analiza legislatia actuala si vor propune modificari ale acesteia, astfel incat amenajarea de MHC sa fie permisa “doar in zonele in care nu impieteaza asupra mediului”. “Nu o sa umplem toata tara de microhidrocentrale”, a promis ministrul.

Printre actele normative ce trebuie modificate se afla Legea Apelor, care permite executarea de lucrari de constructie in albiile minore ale raurilor, a explicat Silvian Ionescu, comisar general al Garzii Nationale de Mediu. Din cauza unei asemenea “generozitati” legislative, pot apare situatii in care lucrarile sa afecteze iremediabil cursurile de apa, cu toata fauna si flora aferente acestora.

Acesta este contextul in care au fost aprobate si demarate o serie de lucrari de MHC, cel mai cunoscut exemplu fiind al celor din judetul Arges, care au fost astazi suspendate pe termen de trei saptamani. “Daca toate actele sunt in regula si nu sunt probleme, lucrarile vor putea continua”, a declarat Silvian Ionescu.

Bunavointa autoritatilor de la Bucuresti fata de firma Imob Expert Consulting, care deruleaza proiectul MHC din Arges, se explica si prin atitudinea cooperanta a reprezentantilor acesteia. Ei s-au prezentat astazi la sediul central al Garzii Nationale de Mediu, unde se organiza o masa rotunda pe tema constructiilor de microhidrocentrale, si au constatat cu surprindere ca nici un alt potential investitor nu a mai raspuns invitatiei Garzii de Mediu.

Investitiile MHC din Arges insumeaza 30 de milioane de euro

Lucrarile de MHC de pe cele trei rauri din Arges – Capra, Buda si Otic, derulate de Imob Expert Consulting, reprezinta o investitie de 30 de milioane de euro, “bani de la banca si bani privati”, dintre care 20 de milioane de euro au fost deja cheltuiti, a precizat astazi Silviu Badea, consilier economic al Imob Expert Consulting. Investitia ar urma sa fie recuperata in termen de 10-15 ani, inclusiv cu ajutorul certificatelor verzi, care se acorda producatorilor de energie din surse regenerabile.

Imob Expert Consulting continua sa sustina ca are toate actele in regula, dar a acceptat suspendarea lucrarilor timp de trei saptamani pentru a-si demonstra “transparenta”, a spus Silviu Badea. Foarte interesanta este insa o alta precizare a acestuia: “In judetul Arges sunt si santiere ale altor firme, pentru alte 5-6 MHC. Acolo n-a mers nimeni!”.

In total, la nivelul intregii tari, 39 de microhidrocentrale sunt in diferite faze de constructie, 288 de proiecte au primit aviz de gospodarire a apelor, iar dintre acestea, 160 de proiecte sunt in diferite faze de avizare la Agentiile de Mediu judetene.

O situatie speciala este in judetul Suceava, unde doua proiecte de constructii de MHC au fost suspendate prin ordin al prefectului judetului. “Problemele din Suceava sunt similare celor din Arges, trebuie sa mergem curand si acolo”, a anuntat Silvian Ionescu.

Romania nu mai are o strategie energetica

Pe de alta parte, comisarul general considera ca Romania ar trebui sa valorifice mai intai potentialul energetic al marilor cursuri de apa, si abia ulterior sa se ocupe de raurile mici. “Am construit Sadu 1 si Sadu 5. Unde sunt Sadu 2, 3 si 4? Portile de Fier 2 nu functioneaza. Iar noi ne chinuim sa facem microhidrocentrale pe raurile de munte. Strategia energetica a Romaniei, din anul 2007, nu mai e actuala. Unde e noua strategie energetica a Romaniei?”, se intreaba Silvian Ionescu.

Deciziile ministrului Mediului, de a-l suspenda din functie pe directorul general al Administratiei Bazinale a Apei (ABA) Arges – Vedea, Adrian Moisescu si de a propune blocarea pe termen de trei luni a aprobarilor pentru MHC, au iscat deja nedumerire in randurile oamenilor de afaceri care detin asemenea proiecte.

Deciziile ministrului Mediului ii nedumeresc pe investitori

"Textul avizului de gospodarire a apelor precizeaza ca acesta devine valabil doar dupa ce se emite acordul de mediu Natura 2000. In acest context, o prima intrebare ar fi de ce nu sunt sanctionati si sefii din Arges ai Agentiei de Protectia Mediului si ai Garzii de Mediu, care au emis, ulterior avizului de gospodarire a apelor, un acord de mediu NATURA 2000, in arie protejata" se intreaba investitorii in microhidrocentrale.

O situatie controversata remarcata de acestia este ca: " seful Romsilva – Arges a acceptat un schimb de terenuri din proprietatea publica a statului in proprietate privata, intabuland inclusiv o parte din albia minora, desi albia minora apartine unei alte institutii – ABA Arges-Vedea".

Nu ministrul Mediului, ci consiliile judetene pot suspenda lucrarile

Pe de alta parte, legea e clara. Autorizatiile de constructie nu sunt emise de structurile Ministerului Mediului, ci de Consiliile Judetene. Din acest motiv, ministrul Mediului nu poate suspenda lucrarile de constructie in nici un judet.

Singurele institutii care pot bloca lucrarile pe santiere sunt consiliile judetene, care pot suspenda sau anula autorizatiile de constructie emise anterior. La limita, prefectii judetelor pot obliga consiliile judetene sa ia asemenea decizii, actionand in contencios administrativ.

Mihai Diac

Foto: Garda Nationala de Mediu

Citeste si:

Exclusiv Green-report.ro: Directorul Apele Romane Arges, suspendat din functie in urma scandalului microhidrocentralelor

Gheorghe Badea: “Ministrul Mediului este dezinformat”

Zona protejata a Muntilor Fagaras se transforma in santier de constructii (Video)

spot_img

Ultimele știri