Exclusiv Green-report.ro: Directorul Apele Romane Arges, suspendat din functie in urma scandalului microhidrocentralelor

Scandalul microhidrocentralelor din Arges face prima victima, directorul general ing. Adrian Moisescu a fost suspendat din functie in aceasta dimineata  de catre ministrul Mediului, Laszlo Borbely. De asemenea, au fost stopate lucrarile la microhidrocentralele din Arges timp de trei saptamani.

Decizia suspendarii vine dupa ce presa a relatat in repetate randuri distrugerile provocate de microhidrocentralele construite pe raurile montane din judetul Arges, dezastru ce provocat de construirea microhidrocentralelor pe raurile Capra, Buda si Topolog, precum si pe paraul Otic.

"L-am suspendat din functie pe Moisescu de la Apele Romane Arges Vedea pentru ca a continuat cu acest aviz de mediu in loc sa fi sistat lucrarile" a declarat ministrul Mediului, Laszlo Borbely, la masa rotunda pe tema microhidrocentralelor, care se tine astazi la sediul Garzii Nationale de Mediu.

Cel vizat de susppendare, Adrian Moisescu, a declarat pentru Green-report.ro ca: "mie nu mi-a spus. Eu sunt in sala de sedinta cu toti cei invitati la dezbaterea privind construirea microhidrocentralelor. Ministrul a fost in sala si abia a iesit dar eu nu stiu despre suspendarea mea". Declaratia privind suspendarea a fost anuntata jurnalistilor de Laszlo Borbely la iesirea din sala de discutii.

Ultima ora: Proiectele de microhidrocentrale vor fi blocate timp de trei luni

Inca de ieri, ministrul Mediului a spus ca se doreste exploatarea acestei surse de energii verzi, insa nu oricum.

„Energia produsa de microhidrocentrale este energie verde si vrem sa exploatam acest potential. In ceea ce priveste construirea lor, acestea vor putea fi ridicate numai acolo unde nu afecteaza ecosistemele”, a spus ministrul Mediului, Laszlo Borbely, prezent la mintingul ONG-urilor de mediu, din fata ministerului Mediului si Padurilor.

ONG-uri: Microhidrocentralele din Arges, fara acord de mediu actualizat

„Sunt amenintate ecosisteme intregi din judetul Arges, iar pastravii si o specie rara de pasari din aceste locuri sunt primii amenintati cu disparitia in cazul in care albiile raurilor vor fi distruse de santiere”, a declarat pentru Green Report Gheorghe Radulescu-Dobrogea, presedinte Eco-Civica, una dintre organizatiile de mediu participante la protest.

Lucrarile declansate pe primele trei cursuri de apa, Capra, Buda si paraul Otic, sunt cuprinse intr-un singur proiect pentru amenajarea unui numar de 13 microhidrocentrale in regim privat de catre firma beneficiara Imob Expert Consulting Srl.

Gheorghe Badea: “Ministrul Mediului este dezinformat”

“Este o dezinformare. Dansul e dezinformat, noi avem toate acordurile. Au fost aici in control si trei consilieri ai ministrului, era acolo directorul de santier, si n-au avut nimic de spus”, a declarat Gheorghe Badea pentru Green Report.

Pe de alta parte, el neaga impactul negativ al proiectelor sale asupra mediului ambient: “Eu sec raul? Unde sec raul, din moment ce raul ramane cu 30 la suta servitute?”

Acest gen de afacere pare a fi extrem de rentabil, in toata Europa functionand in prezent peste 12.000 de MHC. Numai in Germania exista 7000 de MHC, iar in Austria – peste 2000 de asemenea obiective, ne-a spus Gheorghe Badea.”Si acolo tot cu excavatoare se lucreaza, ca si la mine”, explica Gheorghe Badea.

Gravitatea situatiei deriva din faptul ca zona afectata de lucrari reprezinta un mediu protejat, considerat sit de importanta comunitara, sub codul “ROSCI 0122 Muntii Fagaras”.

Foto: argesmedia.ro

Florin Tulbure

Citeste si:

ONG-uri: Microhidrocentralele din Arges, fara acord de mediu actualizat

Gheorghe Badea: “Ministrul Mediului este dezinformat”

Zona protejata a Muntilor Fagaras se transforma in santier de constructii (Video)

Microhidrocentralele devin problema majora pentru autoritatile de mediu din Romania

spot_img

Ultimele știri