Proiecte fotovoltaice pe acoperisuri, un pas inainte pentru investitiile in energie regenerabila

Industria energiei fotovoltaice din Romania se asteapta sa se dezvolte rapid in 2013, beneficiind pana la sfarsitul anului de una dintre cele mai generoase scheme suport din Romania, astfel ca numarul proiectelor ce vor fi conectate la retea va creste semnificativ.

ANRE lucreaza la calculul tarifelor reglementate pentru centralele de producere a energiei electrice din surse regenerabile, inclusiv centralele fotovoltaice montate pe cladiri. Aceste preturi ar putea fi aplicate, pentru anumite categorii de centrale, incepand cu luna aprilie”, a dezvaluit Zoltan Nagy, Membru in Bordul Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei ANRE.

In timp ce fermele fotovoltaice pe teren au cunoscut o dezvoltare mai sustinuta, avand 50 MW operationali pana in prezent, instalatiile pe acoperisuri pot deveni in viitor o altenativa atractiva in crearea unui mix optim de energii regenerabile, ducand astfel la independenta energetica a cladirilor.

“Din experienta Conergy, proiectele fotovoltaice dezvoltate pe pamant sunt impulsul initial, dar numai proiectele pe acoperisuri reprezinta intr-adevar un business sustenabil pe termen mediu si lung, iar Romania dispune de un mare numar de acoperisuri ce se preteaza unor astfel de instalatii,” a declarat Ales Spacil, International Business Development, Conergy Italia S.p.A.

Probabil ca niciodata nu vom exploata pe deplin potentialul solar de care dispunem, dar instalarea panourilor solare pe cladiri reprezinta o metoda fezabila si accesibila de reducere a facturii energetice a oricarui consumator, de crestere a eficientei energetice si de valorificare a surselor regenerabile de energie”, explica Silvia Vlasceanu, General Manager al Asociatiei Companiilor de Utilitati din Energie ACUE.

Oportunitatile de dezvoltare a parcurilor solare pe acoperisuri de mari dimensiuni sunt in acest moment nu numai investitii extrem de profitabile, ci si un mijloc de asigurare a independenței energetice.

„Energia solara este o investitie verde care se autofinanteaza. Este, de asemenea, o modalitate excelenta de a utiliza eficient spatii care altfel ar fi irosite: acoperisuri, parcari sau terenurile din jurul cladirilor comerciale,” a subliniat Alexandru Cojocaru, Business Development Manager Power Solution & Services Business Unit, Schneider Electric.

Avantajele sistemelor fotovoltaice pe acoperisuri de mari dimensiuni ale cladirilor industriale si depozite logistice constau in faptul ca energia poate fi folosita in mod direct acolo unde este produsa, nu este necesara distributia energiei. Mai mult, nu este necesar un spatiu aditional, asa ca nu trebuie cumparat sau inchiriat un teren pentru a dezvolta un astfel de proiect, iar finantarea proiectelor solare pe acoperisuri ar trebui sa fie mult mai usor de obtinut,” a declarat László Farkas, Area Sales Manager RO, IBC SOLAR.

Alinso este unul din pionierii proiectelor solare pe acoperisuri din Romania, dezvoltand la Ploiesti West Park un proiect de 5 MW. “Alinso Group, cu o lunga experienta in energia solara, prefera sa realizeze un numar limitat de proiecte solare de inalta calitate. Am vazut multe proiecte cu un design suboptimal si realizate cu materiale slabe calitativ, care pot in timp sa aduca probleme. Pentru Alinso, insa, sustenabilitatea nu inseamna doar energie verde, ci si solutii care vor rezista in timp,” a explicat Ivan Lokere, CEO Alinso Group.

Sunt multe intrebari si probleme cu care se confrunta cei care isi doresc sa inceapa o astfel de investitie. „Sistemele fotovolatice pe caldiri in Romania nu invita doar la o abordare entuziasta si optimista, ci in egala masura la una precauta precum si la identificarea unor solutii legale inovative. Precautie se impune mai ales din perspectiva faptului ca nu toate proiectele fotovoltaice de acoperis se vor construi pe cladiri apartinand dezvoltatorilor ci si pe cladiri care se vor afla in proprietatea altor persoane fizice sau juridice. In acest din urma caz, vor trebui avute in vedere toate posibilele aspecte juridice generate de astfel de constelatii duale cu privire la dreptul de proprietate. Securizarea din punct de vedere juridic a unui astfel de proiect fotovoltaic din perspectiva incidentei procedurii de insolventa cu privire la proprietarul caldirii necesita in continuare identificarea unor solutii legale innovative,” a explicat Laura Neacsu, Avocat, Noerr.

„Proiectele fotovoltaice pe acoperisuri pot fi o solutie pe termen mediu pentru activitati mai „verzi” si mai eficiente din punct de vedere al costurilor. Nu exista, insa, o solutie general valabila; caracteristicile fiecarui proiect conduc la decizia de a realiza o astfel de investitie sau de a-i contesta oportunitatea,” a adaugat Adina Gutiu, Senior Associate, Reff & Associates, Membru Deloitte Legal.

Pentru a afla informatii concrete privind oportunitatile oferite de dezvoltarea proiectelor fotovoltaice pe acoperisuri, PV Romania va invita in data de 20 februarie 2013 conferinta “Proiecte fotovoltaice pe acoperisuri – Puncte-cheie in dezvoltarea instalatiilor pe acoperisuri de mari dimensiuni in Romania”.

Evenimentul, desfasurat la HotelIntercontinental,  va pune in legatura factorii de decizie implicati in acest segment de energie regenerabila – de la autoritati la consultanti, furnizori, constructori si EPC, dar si companii interesate in dezvoltarea unor astfel de proiecte din industria de retail, hoteliera, medicala, parcuri logistice si industriale, dezvoltatori imobiliari etc.

Companiile care au confirmat participarea la conferinta sunt: ACUE, AFEER, Afi Palace Cotroceni, Alinso Group, Almastein Solar, Alpin Sun, Alukoenigstahl, ANRE, Ansi Holding Solar, Automobile Dacia, Barlovento Dacia, Bosch Solar Energy, Carrefour, Conergy, Cyclon Tech, Danfoss Solar Inverters, DataS, Delphi Electric, Dow Chemical Romania, Ecosun Expert SRL, Egnatia Rom, Empire Design&Construction, Energon Holding, ESPE Group, GDF Suez, Gras Savoye, IBC Solar, Intesa Sanpaolo Bank, ISPE, Jinko Solar, Kinstellar Business Services, Lidl Discount, LSG Building Solutions, Lux Potentia, Magnetti Building, Metro, Noerr, OASIS, Primaria Avrig, Rec Solar, Reff & Associates – Member of Deloitte Legal, S.I.Te. Instalatii, Schneider Electric, Schoenherr, Selgros, Socomec, Solveo Energie, Suceava Shopping City, Sun System SpA, TecSolis, Tractebel Engineering, TRIECO NV, Universal Construct Market SA Sibiu, Volksbank, WDP Romania etc.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri