Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial de Mediu (AM POS Mediu) a lansat, in cadrul proiectului de Asistenta Tehnica PHARE CES, cea de-a doua etapa de preselectie a proiectelor finantate prin POS Mediu – Axa Prioritara 3, se arata intr-un comunicat oficial al Ministerului Mediului, citat de Agerpres.
Programul vizeaza reducerea poluarii si diminuarea efectelor schimbarilor climatice prin restructurarea si reabilitarea sistemelor de incalzire urbana in localitatile cele mai afectate de poluare. In conformitate cu prevederile contractuale, in cadrul asistentei tehnice mai sus mentionate, a fost organizat un proces de preselectie, scopul fiind acela de a identifica proiectele eligibile pentru finantare din POS Mediu, precum si de a selecta, in final, cinci dintre ele, in vederea pregatirii aplicatiilor de finantare in cadrul acestei asistente tehnice.
Actuala etapa de preselectie s-a adresat autoritatilor locale din 22 de municipii sau orase care coordoneaza activitatea operatorului de termoficare in municipalitatile respective, eligibile conform POS Mediu. Pe lista se regasesc: Alexandria, Arad, Bistrita, Botosani, Braila, Brasov, Buzau, Cluj, Focsani, Giurgiu, Onesti, Oradea, Pitesti, Prahova, Ramnicu-Valcea, Resita, Suceava, Targoviste, Tulcea, Turnu-Magurele, Vaslui, Zalau. In urma analizei informatiilor prezentate de catre cei 22 potentiali beneficiari, vor primi asistenta tehnica in vederea pregatirii de proiecte in sectorul de termoficare, prin intermediul PHARE CES 2006, urmatoarele municipalitati: Oradea, Ramnicu-Valcea, Focsani, Botosani si Resita.
In plus, autoritatile de mediu din Romania au trimis Comisiei Europene informatii la zi legate de implementarea pachetului ‘Energie – schimbari climatice’.
‘Romania s-a conformat solicitarilor Comisiei Europene si a trimis la Bruxelles toate datele necesare privind adoptarea din 2013 a pachetului Energie – schimbari climatice. Suntem printre primele 15 state care au facut acest lucru’, a spus Hortensia Dumitriu, director al Directiei Deseuri si Substante Chimice din cadrul ANPM.
Potrivit oficialilor din domeniu, toate informatiile despre operatori au fost transmise in regim confidential. Pachetul ‘Energie – schimbari climatice’ a fost adoptat de catre Uniunea Europeana in anul 2008. In cazul Romaniei, acest plan va fi aplicat din ianuarie 2013. La ora actuala, ANPM este institutia care urmareste procedurile de acreditare si functionalitate a instalatiilor de mediu.
Conform autoritatilor, alocarea de autorizatii se face fara perceperea unei taxe, dar, incepand cu anul 2013, aceste proceduri vor trebui platite si obtinute prin intermediul unei licitatii publice, au afirmat reprezentantii ANPM. Pe parcursul seminarului desfasurat la Romexpo, s-a discutat si despre stadiul in care se afla Registrul National de Alocare (RNA).
Catalogul in cauza reprezinta modalitatea prin care fiecare operator poate sa demonstreze ca indeplineste criteriile de securizare si functionare in domeniul emisiilor de gaze cu efect de sera. Autoritatea de mediu este institutia care administreaza si opereaza in acest registru pe baza informatiilor puse la dispozitie de catre agentii economici. ANPM considera ca un alt segment importamt in privinta protectiei mediului este Planul National de Alocare (PNA), un program initiat de catre Ministerul Mediului.
‘Comisia Europeana a stabilit anumite criterii pentru intocmirea Planului National de Alocare. Acestea se regasesc in formule de calcul standard’, a precizat Nicoleta Rosu, Sef Serviciu Schimbari Climatice din ANPM. Conform statisticilor oficiale, la nivelul anului 2007, in Romania, existau 244 de instalatii de mediu certificate, iar emisia de dioxid de carbon (CO2) anuala era de 74 milioane de tone.
Pentru perioada 2008 – 2009 s-a constatat atat o scadere a numarului respectivelor puncte, cat si a emisiilor. Plafonul national de emisii de gaze cu efect de sera este stabilit, la ora actuala, la 300 de milioane de tone/an. ANPM a facut si unele precizari legate de anumite termene pe care Romania trebuie sa le respecte in relatia cu Comisia Europeana, in domeniul energiei.
Astfel, pana la 30 iunie 2010 autoritatile romane au timp sa intocmeasca si sa transmita lista completa a instalatiilor existente in Romania, iar pana la 30 septembrie 2011 a tabelului nominal al societatilor care activeaza in domeniul energiei. Tot pana la acea data, trebuie transmisa dovada ca veniturile obtinute de catre operatorii care au primit certificate conforme prin licitatii, respecta destinatii precise.
Tot vineri, in cadrul unui alt seminar organizat la Romexpo, in cadrul Romenvirotec, de catre Ministerul Mediului, s-a adus in discutie sistemul de acreditare EMAS (Eco-Management and Audit Scheme), care a devenit operational in Romania din anul 2008. Prin intermediul EMAS se reglementeaza managementul de mediu si audit.
Conform autoritatilor, de la intrarea in vigoare a acestei scheme in legislatia romaneasca, doar trei institutii au primit unda verde pentru a verifica calitatea mediului pe anumite sectoare. Astfel, singura organizatie non-guvernamentala cu atestat EMAS este Asociatia ‘Zona Metropolitana Oradea’, in timp ce, la nivel national, sunt consemnate alte doua nume avand calitatea de verificator de mediu: Stefania Zbarcea (persoana fizica) si cel mai important organism de certificare ISO din Romania, SRAC.
In Romania, procedura de acreditare a persoanelor fizice sau juridice se poate intinde pe o perioada de pana la sase luni, iar dosarul cu documentele necesare se depun la Biroul EMAS din ANPM. Certificarea este valabila trei ani, dupa expirarea acestei perioade fiind necesara reinnoirea pachetului de documente al institutiei care solicita prelungirea autorizatiei. In prezent, cursuri de specialitate EMAS sunt organizate doar la nivel izolat, de companii. Conform Regulamentului intocmit de catre Parlamentul European (PE) si al Consiliului (CE) nr. 761/2001, autorizarea de tip EMAS permite participarea voluntara a organizatiilor la schema comunitara de eco-management si audit.
Foto: www.granturi-phare-deseuri.ro