Ministrul Mediului: Am depus un proiect de lege pentru reglementarea infrastructurii pentru biciclete

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat în dezbaterea organizată de Asociația Green Revolution „More cycling for a greener recovery” că a depus în Parlament un proiect de lege pentru reglementarea infrastructurii pentru biciclete, astfel încât să existe un standard pentru construirea acestora.

„Ministerul susține inclusiv dezvoltarea pistelor de biciclete. Împreună cu colegii din UDMR am depus acum câteva săptămâni un proiect de lege în Parlament pentru a reglementa infrastructura de pistă de biciclete pentru că, până acum, nici măcar nici în legislația națională aceste lucruri nu erau foarte clare. Dacă desenezi pe o șosea existentă o dungă, se numește pistă de biciclete? Inclusiv codul rutier trebuie regândit la un moment dat pentru a asigura siguranța celor care folosesc mijloace alternative de deplasare”, a declarat ministrul în evenimentul organizat de Ziua Mondială a Bicicletei.

Acesta a povestit cum, în drum spre dezbatere, a decis să folosească o trotinetă electrică pentru a ajunge mai repede.

„Am fost singur pe pista de biciclete. Chiar și în locurile unde este creată infrastructura, este puțin folosită. Cu siguranță că este nevoie, cum zice și domnul președinte, de sute de kilometri pentru a crea rețele, pentru a crea posibilitatea de a ajunge din punctul A în punctul B”, a mai spus Tanczos.

Acesta a amintit de inițiativa „Vinerea verde”, lansată acum trei luni, prin care Ministerului Mediului  își propune să încurajeze utilizarea mijloacelor de transport în comun sau alternative de către angajații din instituțiile publice, în ultima zi lucrătoare din săptămână.

„Ne confruntăm cu o mobilitate poluantă şi aglomerată, motiv pentru care Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor doreşte să instaureze în România Vinerea Verde, ca o iniţiativă voluntară prin care invităm toţi cetăţenii să renunţe în ziua de vineri la deplasarea clasică cu maşina personală şi să aleagă mijloace mai puţin poluante poate chiar cu amprentă zero de carbon. Însemnând trotinetă, mersul pe jos sau cele care sunt la îndemâna tuturor, mijloacele de transport în comun. Vinerea Verde este  o invitaţie la un alt fel de comportament, o inițiativă care încearcă să schimbe mentalități”, spunea în luna martie ministrul.

La dezbaterea Green Revolution, acesta a subliniat că neutralitatea în ce privește emisiile de carbon până în 2050 depinde în primul rând de cetățeni, amintind că emisiile de carbon din marile orașe provin în proporție de 50% de la mijloacele de transport, în special de la mașini.

„Acest lucru poate fi schimbat doar dacă alături de autoritățile publice locale schimbăm complet parcul auto, în cazul mijloacelor de transport în comun. Le facem electrice, cu emisii zero. În paralel creăm infrastructură, inclusiv prin Ministerul Mediului, prin AFM, piste de biciclete. Refacem acele trotuare care în anumite situații nu sunt chiar în cele mai bune condiții și creăm alternativa pentru cetățeni”, a mai spus Tanczos.

spot_img

Ultimele știri