Programele naționale au încurajat pe oricine dorește să devină prosumator. S-ar putea schimba acest lucru?

Reprezentanții AFM și ANRE au declarat, miercuri, în cadrul Conferinței Green Report „Prosumator în România. Oportunități și limitări”, că în următorii ani am putea avea nevoie de o hartă care să ne arate dezechilibrele din rețeaua energetică națională – o problemă ce ar putea să apară în măsura în care mai multă energie regenerabilă va fi injectată în rețea.

Până acum, programele ce îl vizează pe prosumator s-au adresat oricărei persoane care și-a dorit acest lucru.

Directorul general de proiecte din cadrul Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), Andrei Iorgulescu, a spus că, nu este exclus ca peste 1-3 ani să se realizeze o hartă care să reliefeze dezechilibrele existente în rețeaua energetică la nivel național, subliniind că atât consumatorii, cât și prosumatorii depind de infrastructura aparținând Translectrica.

Peste o perioadă de timp de 1-2-3 ani ar trebui să se facă un demers (…) ar trebui să se facă o hartă pentru a se vedea care sunt dezechilibrele la nivel național și unde anume ar trebui intervenit. La momentul acesta nu vrem să indicăm prin programele noastre de finanțare unde anume ar trebui instalate panourile fotovoltaice. La momentul acesta suntem în faza incipientă unde ar trebui să stimulăm pe toată lumea și să lăsăm accesul cât mai liber la finanțare. Pe măsură ce aceste surse de energie regenerabilă vor fi finanțate, probabil că va trebui realizată o analiză la nivel național și îndreptate eforturile către acele zone deficitare prin colaborare cu colegii de la ANRE și cu Translectrica”, a spus Iorgulescu, în cadrul conferinței online.

Directorul din cadrul Direcţiei Generale de Eficienţă Energetică, Resurse Regenerabile, Cogenerare şi Energie Termică din ANRE, Viorel Alicuș, a declarat că la acest moment cei care doresc să devină prosumator beneficiind de programele AFM ar trebui să o facă la liber. El a oferit însă exemplul Poloniei care a aplicat o altă metodă: „Polonia scoate la licitație capacități în anumite zone și în funcție de licitații se vor instala capacități regenerabile în acea zonă. E o metodă care poate fi aplicată și la noi”, a spus Alicuș. El a adăugat însă că există o hartă cunoscută la nivelul experților din domeniu pe care se pot vedea în special capacitățile de producție mari. „Există o hartă – în special pentru cei mari. Dacă vorbim de prosumatori – avem 80 și ceva de MW răspândiți poate nu chiar egal. (…) Nu cred că acolo e problema”, a afirmat Alicuș.

Stadiul Programului Casa Verde Fotovoltaice

În cadrul conferinței „Prosumator în România”, Andrei Iorgulescu a spus că în acest moment la AFM au fost depuse peste 45.000 de dosare ale celor care vor să beneficieze de finanțări. Pentru că numărul acestora depășește capacitatea instituției, AFM a externalizat o parte din analiza acestor dosare astfel încât procedura să fie accelerată.

Începutul anului 2021 a reprezentat un real boost pentru implementarea acestui program și instalarea programelor de panouri. Targetul a fost atins, depășind așteptările noastre. Nu suntem surprinși pentru că – cuantumul finanțării este destul de mare astfel încât să acopere prețurile pieței. Pentru un sistem de 3-4 KW care poate acoperi necesarul unei gospodării finanțarea de 20.000 de lei este îndestulătoare”, a menținat directorul din AFM.

El a spus că românii au fost stimulați atât de creșterea prețurilor la energie, cât și de pachetul generos oferit de AFM pentru sistemele de fotovoltaice.

Iorgulescu a admis că programul a început în decembrie cu o sincopă în aplicația informatică, însă după modificarea ghidului de finațare, AFM a permis ca mai multe persoane să se înscrie în program decât în varianta originală. În această săptămână, instalatorii care au depus dosarele persoanelor fizice vor putea face corecții, iar de săptămâna viitoare, AFM va centraliza listele transmise de ei și în două-trei săptămâni va începe evaluarea dosarelor.

Spre toamna acestui an vom avea rezultatele din dosarele analizate. Asta nu înseamnă că dosarele evaluate vor aștepta până atunci. Pe măsură ce avem rezultatele, le vom publica astfel încât cei care au fost admiși să poată merge mai departe cu formalitățile de implementare”, a mai spus Iorgulescu.

Directorul executiv al ROENEF, Mihai Moia, a atras atenția că eforturile făcute la nivel național sunt destul de clare în această direcție că există ținte asumate pentru renovarea clădirilor. Acestea trebuie să ajungă la nivel nZEB – adică să fie clădiri performante energetic și care să aibă instalate sisteme de producere a energiei.

Am văzut că este nevoie de o serie de programe de finanțare pentru că fără acestea nu putem stimula populația să implementeze aceste măsuri. Consider că mai avem mult de lucrat – ar trebui să promovăm modalitatea corectă de a implementa astfel de măsuri. Întâi ar trebui ca aceste clădiri să fie performante din punct de vedere energetic și nu pierd căldură, nu risipesc energie și de abia după aia – pasul doi să fie instalarea de sisteme fotovoltaice. Aceste lucruri merg mână în mână cu demersurile făcute în ultimele luni – în curând trebuie să intre în vigoare o nouă metodologie de calcul a performanței energetice a clădirilor care pune accent și duce la un alt nivel toți acești indicatori cu privire la clădiri. De acum trebuie să construim într-un mod corect, ambițios, iar fondul de clădiri trebuie să îl aducem rapid, până în 2030 la standard nZEB”, a declarat Mihai Moia, în cadrul Conferinței „Prosumator în România. Oportunități și limitări”.

Citește și: Oportunitățile și limitările întâmpinate de prosumatorul român, dezbătute într-o nouă conferință Green Report

Producătorii de energie regenerabilă cer renunţarea la supraimpozitare şi suspendarea certificatelor verzi

spot_img

Ultimele știri