Cum arată acționariatul operatorului Sistemului Garanție Returnare? Documentația de licențiere depusă până vineri

Producătorii de bere și cei de ape și băuturi răcoritoare, asociați în Alianța Producătorilor de Băuturi din România, sunt în curs de finalizare a documentației de licențiere a operatorului pentru sistemul garanție returnare, documentație care urmează să fie depusă până pe 4 martie, a declarat, miercuri, pentru Green Report, Julia Leferman, director general Asociația Berarii României.

„În această structură de administrare vom avea ca parteneri pe de o parte comercianții cu o participație de 20% din capitalul companiei și pe altă parte statul, cu același nivel de participație de 20%. Am decis să mergem în această structură asociativă împreună cu producătorii de băuturi răcoritoare și ape, precum și cu asociația comercianților deoarece în ultimii ani am susținut împreună, cu toții,  eforturile autorităților de mediu de construcție a cadrului legislativ necesar pentru implementarea sistemului de garanție returnare, fiind direct implicați în dialogul cu acestea. În plus, companiile implicate în acest efort – cei 4 producători de bere și 3 producători de ape și răcoritoare – sunt cele care s-au angajat să susțină finanțarea inițială a infrastructurii acestui sistem”, a explicat Julia Leferman.

Directorul general al Asociației Berarii României a precizat că vineri noapte, pe 25 februarie, a fost publicat Ordinul privind procedura de selecție pentru administratorul sistemului garanție returnare care solicită, printre altele, inclusiv o propunere de mecanism din partea viitorului administrator pentru dobândirea de către statul român a calității de acționar și angajamentul scris privind aplicarea acestui mecanism.

„Au fost adăugate criterii de eligibilitate și o serie de documente noi care trebuie obținute sau pregătite pentru a fi depuse în aceste zile premergătoare termenului limită prevăzut de lege. Ca etape ulterioare datei de 4 martie, urmează alte 2 luni pentru desemnarea operatorului, integrarea statului în acționariat și licențierea companiei”, a spus Leferman.

Julia Leferman, director general Asociația Berarii României

Potrivit acesteia, sunt în continuare necesare modificări sau completări la nivel de legislație primară care să permită funcționarea corectă a sistemului, de legislație secundară și terțiară, cu ordinul de ministru pentru metodologia de calcul a tarifelor.

„În momentul licențierii, toate aceste modificări și actualizări trebuie să fie realizate pentru ca administratorul sistemului să aibă cadrul normativ complet cu care să pornească la drum. Noi pregătim documentația de licențiere și planul de afaceri care lucrează cu scenariul în care garanția nu se va afla în scopuri de TVA. Dar la momentul actual, aceasta este doar o ipoteză, neclarificată la nivel legislativ. Dacă acest aspect va suferi modificări, consecințele la nivel de business vor fi însemnate. De aceea, avem nevoie cât mai curând posibil de claritate pentru a nu mai fi nevoiți să lucrăm cu ipoteze care pot să nu mai fie valabile în final”, a mai spus Leferman.

Reprezentantul Asociației Berarii României a precizat că niciuna dintre părțile implicate nu își dorește ca implementarea acestui sistem să sufere întârzieri – nici producătorii, nici autoritatea de mediu, nici consumatorii. Fiind însă un sistem complex, cel mai mare proiect de mediu al României, infrastructura și operațiunile de logistică sunt de o dimensiune nemaiîntâlnită până acum în România.

„Avem nevoie de un sistem complet funcțional încă din prima zi de lansare, pe tot teritoriul României, deoarece o implementare greșită poate duce la costuri foarte mari pentru toate părțile implicate. Acest lucru poate duce și la rate de colectare mici, precum și la o acceptare redusă din partea consumatorilor, aspecte care vor fi foarte dificil de îmbunătățit. De aceea, susținem în continuare că este nevoie de 18 luni de la emiterea licenței pentru ca sistemul să funcționeze perfect în momentul lansării”, a sublinat directorul general al Asociației Berarii Românie.

spot_img

Ultimele știri