Consiliul Roman pentru Cladiri Verzi (Romania Green Building Council – RoGBC), impreuna cu WWF, Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP) si Asociatia Auditorilor Energetici pentru Cladiri (AAEC) au semnat astazi o scrisoare de pozitie privind masurile care ar trebui luate pentru a incuraja eficienta energetica.
Documentul, intitulat „Romania si politicile privind schimbarile climatice – Stimuli economici din directionarea catre o economie verde”, atrage atentia asupra oportunitatilor economice ale politicilor verzi, in special in domeniul constructiilor, si sugereaza masuri concrete pentru o crestere economica durabila.
Analistii economici preconizeaza o crestere a pretului la energie, la nivel global, odata cu depasirea crizei economice mondiale. Din acest motiv, miza discutiilor despre eficienta energetica si costurile acesteia creste.
“Directiva de Performanta Energetica a Cladirilor nu doar impune implementarea unor standarde, ci furnizeaza cadrul si oportunitatea pentru ca mediul de afaceri romanesc sa vanda produse si servicii. Vorbim despre locuri de munca, atat prezente, cat si viitoare, in domenii variind de la constructii la materiale, arhitectura si design. Romania are cu adevarat sansa sa intreaca alte tari in aceasta directie, avand avantajul unei forte de munca relativ instruite, dar destul de ieftina”, a declarat Andreas Beckmann, director regional WWF Programul Dunare-Carpati.
Documentul arata ca, prin utilizarea tehnologiilor verzi, consumul de energie al cladirilor poate fi redus cu 30-50% fara investitii initiale mari. In plus, se pot incuraja imprumuturile publice sau private cu un impact minim asupra bugetului public.
Semnatarii au subliniat si importanta crearii unor noi mecanisme financiare. Linii noi de creditare ar creste impactul masurilor, iar incheierea unor parteneriate cu institutii financiare private ar putea rezolva problema managementului unui asemenea program si ar creste aria de acoperire a programelor existente.