17/09/2009 WWF – Stimuli economici din directionarea catre o economie verde

Consiliul Roman pentru Cladiri Verzi (Romania Green Building Council – RoGBC), impreuna cu WWF Programul Dunare-Carpati Romania, Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP) si Asociatia Auditorilor Energetici pentru Cladiri (AAEC) au semnat astazi o scrisoare de pozitie privind masurile care ar trebui luate pentru a incuraja eficienta energetica. Documentul, intitulat „Romania si politicile privind schimbarile climatice – Stimuli economici din directionarea catre o economie verde” atrage atentia asupra oportunitatilor economice asociate cu implementarea politicilor de mediu, in special in domeniul constructiilor. De asemenea, scrisoarea sugereaza masuri concrete care, aplicate, ar reprezenta investitii pentru o crestere economica durabila si nu costuri la buget.

Analistii economici preconizeaza o crestere a pretului la energie, la nivel global, odata cu depasirea crizei economice mondiale si inregistrarea unor noi cresteri economice. Aceasta va ridica miza discutiilor despre eficienta energetica si costurile acesteia. Pozitia organizatiilor semnatare ale documentului intitulat „Romania si politicile privind schimbarile climatice – Stimuli economici din directionarea catre o economie verde” este aceea ca actiunea pentru sporirea eficientei energetice reprezinta o investitie pentru o crestere economica durabila si nu un cost la buget. Costurile asociate implementarii masurilor legate de incurajarea eficientei energetice si a producerii energiei din surse regenerabile sunt minime, deorece acestea constituie investitii returnate in viitor prin economii de energie din surse conventionale.

Prin utilizarea tehnologiilor inovative deja existente consumul de energie in cladiri – atat in cele noi cat si in cele existente – poate fi redus cu 30-50% fara a fi necesare investitii initiale semnificative. In plus, se poate incuraja crearea unor scheme de imprumuturi publice si/sau private ce pot fi utilizate pentru lucrari de imbunatatire a eficientei energetice in cladiri, extinzand astfel, cu un impact minim asupra bugetului public, aria de cuprindere a unor programe guvernamentale deja existente.

Semnatarii au subliniat, de asemenea, importanta crearii unor noi mecanisme financiare care sa incurajeze dezvoltarea constructiilor verzi, tehnologiilor inovatoare, solutiilor de producere a energiei din surse regenerabile si producatorii de echipamente eficiente energetic. Acest tip de investitii vor fi recompensate prin economii ale consumului de energie in viitor si reprezinta o modalitate putin costisitoare de incurajare a inovarii. Aceste mecanisme vor ajuta Romania sa beneficieze de trecerea la o economie “verde” si de crearea a noi locuri de munca. Prin crearea unor linii de creditare – “ imprumuturi verzi” pentru cetateni – pentru lucrari de reabilitare si eficienta energetica – ar creste impactul masurilor deja existente (Programul de reabilitare termica a blocurilor de locuit), contribuind la imbunatatirea unui numar mult mai mare de cladiri cu resurse financiare reduse din partea bugetului statului. Incheierea unor parteneriate cu institutii financiare private ar putea rezolva problema managementului unui asemenea program si ar creste aria de acoperire a programelor existente.

“O economie verde este solutia fara dezavantaje pentru niciuna dintre parti. Sunt imediat create locuri de munca si se dobandesc abilitati valoroase, romanii au parte de cladiri mai bune si de cheltuieli lunare mai scazute, o mai mare securitate energetica si, desigur, mediul este protejat. Chiar si companiile traditionale de energie, unde profeseaza foarte multi tehnicieni talentati, pot fi foarte bine in pozitia de a castiga de pe urma unei permutari masive, mondiale catre solutii energetice mai curate si catre o mai mare eficienta energetica.” – Steven Borncamp – Presedinte si CEO, RoGBC

“Directiva de Performanta Energetica a Cladirilor nu doar impune implementarea unor standarde, ci furnizeaza cadrul si oportunitatea pentru ca mediul de afaceri romanesc sa vanda produse si servicii. Cu cat mai repede se pregatesc pentru aceasta, cu atat mai bine. Vorbim despre locuri de munca, atat prezente, cat si viitoare, in domenii variind de la constructii la materiale, arhitectura si design. Romania are cu adevarat sansa sa intreaca alte tari in aceasta directie, avand avantajul unei forte de munca relativ instruite, dar destul de ieftina. Romania trebuie sa profite de aceasta oportunitate, sau altii o vor face inaintea ei (vezi Austria, Germania).” – Andreas Beckmann – Director Regional WWF Programul Dunare-Carpati.

“In contextul economic si politic actual, Romania se afla in pragul unor decizii care fie vor duce la crestere si stabilitate in plan economic, fie vor crea instabilitate economica pe termen lung. Organizatiile noastre sprijina si incurajeaza deciziile prin care se urmareste valorificarea beneficiilor economice rezultate din implementarea politicilor de mediu. In acelasi timp, pe plan politic, recunoastem oportunitatea de imbunatatire a imaginii Romaniei si puterea de influenta, la nivel international, prin implementarea unui exemplu de actiune ce poate fi urmat si de alte state.” – Anca Bieru, Director Membership si Afaceri Publice, RoGBC.

spot_img

Ultimele știri