Text de Loredana Pana
Aproape toate produsele alimentare ecologice romanesti merg catre export pentru ca, in Romania, nu exista o nisa de consumatori de astfel de produse, declara, pentru "Green Report", Mihai Grigoras (foto jos), Sales Manager al firmei de comert angro cu produse ecologice, Eco Market Transilvania. Vina o poarta mentalitatea cum paratorului roman, care alege un produs ieftin, dar prost, dar mai ales lipsa unei edu catii a alimentatiei de calitate si sanatoase.
Pe piata externa, produsele ecologice nu sunt doar un moft. La targurile mondiale de profil, zeci de mii de vizitatori trec pragurile expozitiilor de alimente ecologice. Eco Market Transilvania face comert angro cu produse ecologice, iar de curand a obtinut un contract de peste 300.000 de euro pentru vanzarea a 1.000 de tone de grau ecologic in Europa Occidentala.
"In 2004, in momentul in care ofeream cuiva produse ecologice romanesti se uitau la noi ciudat pentru ca li se parea ca nu are cum sa existe asa ceva in Romania, la noi inca era haos la nivel de certificare si sistem. Pretul produselor pe care le vindeam trebuia sa fie cu 10%-20% sub pretul pietei pentru ca nu avem o imagine", spune Grigoras. In prezent, Eco Market Transilvania comercializeaza produse eco la acelasi pret cu care vinde si fermierul din Germania, singura problema ramane insa partea de logistica. Firma plateste foarte mult pentru transportul produselor in vestul continentului. "O piata interna, de nivelul celei din Vest, ar fi extrem de profitabila pentru ca s-ar reduce costurile de logistica si transport si ar ramane mai multi bani producatorului", continua Grigoras.
Eco Market Transilvania colaboreaza cu 15 producatori din Transilvania, Crisana, Moldova si Dobrogea, iar produsele sunt exportate in tari precum Germania, Austria, Ungaria si Olanda. In 2007, cifra de afaceri a firmei a ajuns la 1,2 milioane de euro.
Compania exporta cereale, mei, in, floarea-soarelui, seminte de plante aromatice, precum fenicul, anason, coriandru si mustar, dar si uleiuri presate la rece, fructe si ciuperci de padure si fructe pentru procesare industriala.
"Piata de produse ecologice din Romania a facut un pas inapoi din cauza eliminarii eronate din Programul National de Dezvoltare Rurala", considera Grigoras. Lipsa unui sprijin financiar pentru producatorii autohtoni, in conditiile in care acumularea de capital se face extrem de greu (lipsa infrastructurii, a unui credit agricol ieftin, respectiv a unei banci agricole, nevoia unui transfer masiv de tehnologie si know-how, lipsa de educatie profesionala in domeniu) echivaleaza cu pierderea unui segment de piata.
In toata Europa vestica, agricultura ecologica a fost sprijinita puternic datorita valorii ei sociale, a dinamicii deosebite si a faptului ca, pe langa folosirea rationala si lipsita de mijloace chimice de fortare a solului, aceasta protejeaza si biodiversitatea, curatarea naturala a solului si a apei din zonele agricole certificate ecologic, explica Grigoras.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a eliminat din fondurile de dezvoltare rurala plata pe suprafata pentru agricultorii ecologici pentru ca nu a avut suficiente argumente pe care sa le ofere Comisiei Europene in sustinerea acestei masuri. Potrivit oficialilor romani, agricultura ecologica nu este exclusa definitiv din Programul National de Dezvoltare Rurala si este posibil sa fie reintrodusa incepand cu aceasta toamna.