Producția de miere, sub 70% din media anuală înregistrată în România

Potrivit Agerpres, producția de miere din acest an va fi sub 70% din media anuală înregistrată în România, din cauza secetei exagerate din unele zone ale țării, iar acest lucru ar putea influența și prețul mierii la raft cu circa 10-15 procente, potrivit estimărilor președintelui Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACAR), Ioan Fetea.

Cred că producția totală de miere din acest an va fi sub 70%, între 60 și 65%, față de media anuală de 20.000 — 22.000 de tone. Estimez că în 2014 vom face între 14.000 și 16.000 de tone de miere. Totul depinde însă și de ce vom obține în această perioadă la floarea soarelui. Scăderea producției va avea efecte și asupra prețului mierii la raft, mai ales că deja a crescut prețul de achiziție, la salcâm cu peste 35%, iar la mierea polifloră undeva cu 15-20%. Prețul mierii la raft va crește, probabil, cu cel mult 10-15%, dar mai spre toamnă. Sunt și puțin sceptic pentru că la noi consumul de miere este încă foarte redus și dacă se mai scumpește vom avea un consum și mai redus„, a declarat pentru Agerpres președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACAR), Ioan Fetea.

Acesta a precizat că situația cea mai „tragică”este la mierea de salcâm, care s-a făcut sub 20% din media anuală, iar la rapiță între 70 și 80%. Speranța apicultorilor vine din culturile de floarea-soarelui, mai ales pe partea de sud a țării, aceasta asigurând cel puțin 30% din producția de miere a României.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri