Producatorii de energie verde asteapta normele de aplicare pentru Legea 220

Dupa ce Comisia Europeana (CE) a aprobat legea de sprijinire a investitiilor in energii regenerabile prin acordarea de stimulente sub forma certificatelor verzi, producatorii de energie din surse regenerabile din Romania asteapta normele de aplicare ale Legii 220/2008.

"Urmeaza acum ca autoritatile romane sa puna in vigoare legislatia secundara, formata dintr-un set de mai multe regulamente. Aceasta este deja elaborata, mai trebuie semnata si publicata in Monitorul Oficial. Acest lucru ar trebui facut imediat dupa ce vor primi confirmarea oficiala din partea CE", a declarat, pentru Green Report, Dana Duica, directorul executiv al Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana.

De asemenea, un reprezentant al companiei Hydro – Wind Power, a declarat ca se asteapta ca normele de aplicare sa intre in vigoare la inceputul lunii septembrie, insa a subliniat ca certificatele verzi nu trebuie privite ca un ajutor de stat. "Inca nu cunoastem normele de aplicare ale legii, desi acestea trebuiau publicate la 90 de zile dupa data de aparitie a Legii 220/2008. Speram acum ca acestea sa poate fi puse in aplicare incepand cu 1 septembrie. Certificatele verzi nu trebuie privite ca un ajutor de stat. Sunt un lucru absolut normal, fara acestea nu poate fi vorba de o afacere din care sa scoti profit", a spus acesta.

Valentin Macec, country manager Romania al companiei Photo Solar, considera si el ca ca legislatie secundara este urmatorul pas pe care Autoritatea Nationala pentru Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) trebuie sa il faca.

"Salutam decizia Comisiei Europene, insa acum trebuie puse la punct detaliile, pentru ca diavolul sta ascuns in detalii. ANRE va trebui sa puna la punct legislatia secundara, astfel in cat in aproximativ doua luni sa putem afla pe ce picior jucam. Oricum sper sa nu fie modificari majore”, a spus Valentin Macec, country manager al Phono Solar. "E un lucru foarte bun si ne va ajuta sa recuperam investitiile facute. Daca vom primi trei certificate verzi in loc de unu asta inseamna 111 euro la fiecare MW. Acum mai trebuie ca Legea 220 trebuie sa intre in vigoare", a mai declarat si un reprezentant al companiei Elsid SA.

Lege 220 nu s-a aplicat din cauza lipsei autorizarii prealabile de catre CE

CE a anunta miercuri ca a aprobat legea de sprijinire a investitiilor in energii regenrabile prin acordarea de stimulente sub forma certificatelor verzi, act normativ initiat de autoritatile romane.

Romania a notificat CE in luna iunie privind schema de sprijin pentru producatorii de energie din surse regenerabile, prin acordarea certificatelor verzi. Legea a fost initiata inca din 2008, dar nu a putut fi aplicata pana in prezent din cauza lipsei autorizarii prealabile de catre CE.

Certificatele verzi sunt acordate producatorilor de energie electrica pentru fiecare MWh generat din energie eoliana, energie hidraulica, energie solara, biomasa, gaz de fermentare a deseurilor sau gaz de fermentare a namolurilor din instalatiile de epurare a apelor uzate. In cazul in care energia este produsa in instalatii de cogenerare cu randament ridicat, se aplica un bonus.

Certificatele emise de stat producatorilor pot fi vandute furnizorilor de energie de pe o piata specifica (independenta de piata energiei electrice). Furnizorii de energie electrica au obligatia de a achiziționa in fiecare an un anumit numar de certificate verzi.

Daca nu respecta aceasta prevedere, furnizorii vor plati penalitati. Penalitatile sunt colectate de catre operatorul retelei de transport si transferate la fondul de mediu din Romania, care le va folosi pentru sprijinirea micilor producatori individuali de energie electrica din surse regenerabile.
Beneficiarii de certificate verzi vor putea intra in aceasta schema pana la 31 decembrie 2016.

Foto: wind-power-turbines.info

Cosmin Zaharia

Citeste:

AREE: Aportul industriei regenerabilelor in economie, posibil prin implementarea deplina a legii de catre autoritati

Romania respecta normele UE privind ajutoarele de stat pentru productia de energie verde

Romania, neconforma in privinta sistemului national de estimare a emisiilor de gaze cu efect de sera

Borbely: "Sper sa nu fim suspendati de la tranzactionarea certificatelor de emisii"

Borbely: Principalele constrangeri privind adaptarea la schimbarile climatice sunt la nivel institutional
 

spot_img

Ultimele știri