Problematica schimbărilor climatice este aproape inexistentă la nivel decizional

Doar 6%, respectiv 30, din totalul actelor normative adoptate în perioada aprilie-iunie 2021 au legătură cu schimbările climatice, se arată înr-un raport de monitorizare realizat de Fundația Terra Mileniul III. 

Potrivit raportului Monitorizarea legislației primare din România, din perspectiva interfeței cu domeniul schimbărilor climatice, din totalul celor 30 de acte normative doar 11 dintre acestea ar putea avea o influență pozitivă, 9 sunt neutre, iar 10 au o influență negativă.

Dintre acestea, mai puţin de 1% sunt promovate la nivel de lege. Hotărârile de Guver (HG) deţin o pondere mai ridicată (~ 4%) din totalul actelor normative publicate.

„Cele mai multe dintre cele 30 de acte normative se referă la proiecte de infrastructură feroviară sau rutieră (un impact local/zonal decât un impact naţional), însă am identificat şi acte normative care reglementează modul închideri/deschideri de mine/cariere de cărbune, de cheltuire a fondurilor obţinute din vânzarea certificatelor de emisii sau finanţarea unor rapoarte/studii/analize din fonduri gestionate de Administraţia Fondului pentru Mediu”, se precizează în textul raportului.

Autorii raportului au remarcat faptul că schimbările climatice nu reprezintă, deocamdată, una dintre preocupările politicienilor/parlamentarilor români; drept urmare, adoptarea de către România, a unei căi europene în acest domeniu, necesită acţiuni de conştientizare la nivel politic şi, implicit, adoptarea de norme legale la nivel de lege.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri