ProBio3, carburantul viitorului in industria aviatiei (Video)

In viitor avioanele ar putea zbura cu ajutorulul unui combustibil extras din resturi agricole (paie – n.r.) si forestiere, potrivit cercetatorilor francezi care au inceput cautarile pentru gasirea unei alternative pentru kerosen.

Proiectul "ProBio3", demarat la inceputul lunii iulie si co-finantat de guvernul Frantei, are ca obiectiv gasirea unui nou biocombustibil care sa poata fi folosit in proportie de 50/50 in amestecul cu kerosen, potrivit Thomas Reuters.

"Avioanele de maine vor zbura cu deseuri agricole si forestiere", a declarta Carole Molina-Jouve, professor in cadrul Institut National des Sciences Appliquées din Toulouse (INSA), coordinator al proiectului ProBio3. "Stim deja cum sa fabricam o linie de productie simpla, insa trebuie sa tintim o productie industrial. Trebuie sa transpunem ceea ce am reusit sa facem in laborator intr-o linie de productie profitabila si eficienta".

Avand la dispozitie un buget de 24,6 milioane euro pentru urmatorii 8 ani, ProBio3 isi propune sa puna bazele unui lant de productie profitabil pentru uleiurile hidroprocesate, un tip de biocarburant certificat la standard internationale pentru folosirea in amestec cu kerosenul.

Deseurile lemnoase si paiele sunt transformate in zaharuri cu ajutorul enzimelor, apoi sunt amestecate cu microorganisme, cum ar fi drojdiile, si trransformate in lipide printr-un process de fermentatie. Grasimile astfel obtinute sunt prelucrate cu hidrogen pentru a obtine un tip de hidrocarbon cu proprietatii similar combustibililor fosili.

Doar deseuri non-alimentare

Ca partener in proiect, compania Tereos Syral, specialist in productia de amidon din cereale, va incerca sa replice procesul de productie la scara industriala folosind un reactor de 100 de ori mai puternic decat cel din laboratorului INSA. Molina-Jouve a tinut sa sublinieze ca productia acestui biocombustibil se va concentra exclusive pe deseurile agricole non-alimentare.

Proiectul ProBio3 este parte a unei directive europene care prevede ca pana 2020 sa fie produse pentru consum in aviatie 2 milioane de tone de biocombustibil. Acesta ar trebui sa ajute industria aviatei din Europa sa-si reduca amprenta de carbon. In Europa sunt consummate annual in jur de 50 de milioane de tone de kerosen.

Airbus, Boeing si compania braziliana Embraer au convenit la inceputul acestui an sa coopereze in dezvoltarea de combustibili alternativi.

Foto: ladepeche.fr

Cosmin Zaharia

Citeste:

DJSI: Air France – KLM, din nou lider in industria transporturilor

Cel mai lung zbor KLM alimentat cu biocombustibili

Air France reduce consumul de apa (Video)

Indicii de sustenabilitate fac agenda investitorilor

spot_img

Ultimele știri