Prințul Charles avertizează companiile și ONG-urile să nu mai investească în combustibili fosili

Altețea regală a vorbit despre riscurile investițiilor în active din sectorul petrolui, cărbunelui și gazelor și a recomandat evaluarea oportunităților oferite de energii regenerabile și tehnologii verzi.

10_28_charles

În cadrul unui summit care a avut loc marți la Londa, Prințul Charles de Wales a recomandat tuturor actorilor din sectorul privat și din cel caritabil să-și retragă investițiile din afaceri care implică resurse precum petrol, cărbune și gaze. Prințul a vorbit despre posibilele dificultăți financiare cu care se vor confrunta companiile din acest sector, în contextul semnării viitorului acord climatic de la Paris.

Schimbările climatice reprezintă un risc din ce în ce mai mare pentru comunitatea financiară. Trebuie să luăm în considerare două aspecte: dacă nu ar fi mai bine să ne retragem investițiile din sectoare care au legătură directă cu resursele de combustibili fosili, care vor fi afectate grav de orice înțelegere de limitare a creșterii temperaturilor cu maximum 2 grade Celsius; și dacă nu ar trebui să luăm în considerare reinvestirea fondurilor în energii regenerabile și alte tehnologii curate, care sunt mai bine poziționate în ceea ce privește riscurile și oportunitățile.

Prințul Charles a pus la îndoială caracterul etic al investiției în combustibili fosili, în cazul organizațiilor caritabile:

Unii investitori, precum trusturile filantropice sau fundațiile, ar trebui să se gândească dacă nu cumva continuarea investițiilor în active cu amprentă de carbon ridicată nu intră în coflict cu misiunea și obiectivele organizației.

Avertismentele Prințului vin în contextul viitorului summit al ONU pe tema schimbărilor climatice, care va avea loc la începutul lunii decembrie, la Paris. Nu este însă prima intervenție a sa de acest tip. De ani de zile, Prințul Charles își exprimă public viziunea legată de protejarea mediului, fiind criticat de unii pentru intervențiile sale directe, prin scrisori adresate miniștrilor din Marea Britanie.

În luna septembrie, un grup de investitori care controlează fonduri de peste 2.6 trilioane de dolari au anunțat că intenționează să-și retragă banii din sectorul combustibililor fosili.

 

Citește și:

Subvenții de 200 de miliarde de dolari pentru combustibili fosili

Renunțarea la combustibili fosili nu înseamnă sfârșitul civilizației moderne

Piața de carbon a Europei nu încurajează renunțarea la combustibili fosili

spot_img

Ultimele știri