Primul prejudiciu ecologic in Franta, in presa de astazi

Cotidianul: Precedent istoric: compania Total, amendata pentru pagube ecologice

Dupa investigatii care au durat mai bine de sapte ani, un tribunal francez i-a condamnat la plata a 192 de milioane de euro pe cei vinovati de dezastrul ecologic provocat de naufragiul petrolierului Erika, in largul coastelor franceze, pe 12 decembrie 1999. Atunci au fost deversate in golful Biscaya peste 20.000 de tone de petrol, care au creat o pata de 400 de kilometri, ducind la moartea a 150.000 de pasari. Principalii acuzati sint compania petroliera Total si armatorul italian.

Este pentru prima data cind se recunoaste caracterul penal al pagubelor aduse mediului inconjurator, pina acum legea franceza stipulind ca o fapta penala este indreptata doar asupra unei persoane sau a unei proprietati. "Pentru prima data, pagubele ecologice sint recunoscute. Avem de recuperat pagube de 800.000 de euro, dar as fi fost bucuros si daca primeam un singur euro", a declarat presedintele uneia dintre asociatiile ecologiste care urmeaza sa fie despagubite. "S-ar putea ca firmele sa prefere Marea Britanie daca legislatia va evolua in acest fel", a declarat avocatul companiei Total, facind aluzie la faptul ca firmele vor fi mult mai expuse in fata legii.

Tribunalul francez a penalizat compania Total cu 375.000 de euro, pentru ca nu a luat in calcul vechimea de 25 de ani si deficientele de intretinere ale petrolierului Erika. Proprietarul italian al navei a primit amenda maxima de 70.000 de euro, pentru ca a redus fondurile pentru reparatiile pe care le necesita vasul. Vinovatii vor trebui in schimb sa plateasca pagubele de 192 de milioane de euro.

Suma este insa modica in comparatie cu profitul de peste 3 miliarde de euro inregistrat de Total in doar primele trei luni ale anului trecut.

Justitia a decis ca peste 160 de milioane de euro sa revina statului si regiunilor afectate, organizatiilor ecologiste si comunitatilor locale revenindu-le doar o mica parte din fonduri. Statul francez detine 5% din actiunile Total, care se afla in primele sase companii petroliere din lume.

Maree negre

Peste 220.000 de tone de petrol au fost deversate in largul coastelor franceze, in urma naufragiului petrolierului Amoco Cadiz, in martie 1978. Pagubele au fost estimate la aproape 300 de milioane de dolari. In martie 1989, un alt dezastru ecologic este produs de naufragiul petrolierului Exxon Valdez, linga coastele Alaskai, cind au fost deversate 38.500 de tone de petrol. Pagubele s-au ridicat la peste doua miliarde de dolari.

Pentru mai multe informatii viziteaza Cotidianul

Adevarul: Ecologistii golesc punga petrolistilor

Cel mai mare proces declansat in Franta, din cauza unei catastrofe ecologice, provocata de deversarile accidentale de petrol, s-a incheiat ieri, la Paris, dupa sapte luni de deliberari.

Tribunalul francez a recunoscut, pentru prima oara in istorie, existenta unui prejudiciu adus mediului, calificandu-l drept „atentat asupra mediului", si a sustinut cauza asociatiilor ecologiste, constituite in parte civila. Victimele mareei negre vor primi din partea grupului petrolier francez Total SA despagubiri in valoare de 192 milioane de euro.

In urma cu opt ani, vasul comercial Erika a naufragiat in apele teritoriale franceze, golful Gascogne, provocand una dintre cele mai mari catastrofe ecologice din lume. Pata de petrol a masurat 400 de kilometri si a ucis peste 150.000 de pasari.

Imprudenta grupului petrolier francez Total SA, care asigura transportul titeiului in Italia, a fost dublata de lipsa de discernamant a armatorului italian Giuseppe Savarese si de cea a gestionarului Antonio Pollara. Niciunul dintre comer­cianti nu a tinut cont de faptul ca nava avea o vechime de peste 25 de ani si nici nu s-a invrednicit ca, la plecarea din port, sa verifice starea vasului. In plus, societatea italiana Rina, insarcinata cu revizia tehnica, a emis pentru Erika certificate de navigare fara sa ia in calcul starea tehnica deplorabila a petrolierului.

In procesul care s-a incheiat ieri la Paris, tribunalul francez a admis ca rolul principal in naufragiu l-au avut cei care au pus la cale tranzactia si i-a acuzat de nepasare si atentat impotriva mediului inconjurator. Peste 20.000 de tone de petrol ultrapoluant s-au revarsat in apele golfului francez Gascogne, in momentul in care Erika s-a rupt in doua, iar, timp de peste sapte ani, vinovatii nu si-au recunoscut greseala.

Natura invinge Codul penal francez

Organizatiile pentru pro­tec­tia animalelor, aso­cia­tiile ecologice, colec­tivitatile locale, asocia­tiile hoteliere de pe Coasta de Azur, in total 101 victime, constituite in parte civila, au reclamat prejudicii in valoare de un miliard de euro. Tribunalul de la Paris le-a dat castig de cauza partilor vatamate.

Liga pentru protectia pasarilor va primi despagubiri in valoare de 680.000 de euro, iar cele doua organizatii ecologice, WWF-France si Greenpeace France, vor primi, fiecare, cate 33.000 de euro. Aceasta solidaritate dovedita in premiera de legea franceza le va permite si altor victime ale dezastrelor ecologice sa-si sustina de-acum inainte cauzele si sa-si ceara drepturile. Sentinta data ieri la Paris recunoaste pentru prima oara in istoria dreptului francez principiul existentei unui prejudiciu ecologic, al atentatului impotriva naturii.

Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri