Primul oraș care interzice capsulele de cafea și alte produse ambalate individual în instituții publice

Autoritățile din Hamburg au interzis instituțiilor publice achiziționarea unor „produse sau componente poluatoare”. Printre acestea, se numără: capsule de cafea, sticle de apă, doze de bere, produse de curățenie care au clor în componență, odorizant, farfurii și tacâmuri de plastic.

Capsule de cafea

O atenție specială a fost acordată „echipamentelor pentru băuturi calde, care folosesc produse ambalate individual”. Una din 8 cafele consumate în Germania sunt obținute cu ajutorul acestui tip de echipamente.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Mediu și Energie din Hamburg, Jan Dube , a motivat decizia:

Capsulele de cafea conțin 6 grame de cafea și 3 de ambalaj. Aceste ambalaje individuale consumă inutil resursele și generează deșeuri. Pe deasupra, nu pot fi reciclate ușor, întrucât sunt confecționate dintr-un mix de plastic și aluminiu.

În Europa de Vest, o treime din cafeaua comercializată este sub formă de capsule. În timp ce creșterea anuală a consumului de cafea este de 1.6%, vânzările de capsule au crescut cu 9% în fiecare an, începând cu 2011. În acest moment, piața este estimată la 18 miliarde de euro. Totodată, deșeurile rezultate pot înconjura Pământul de 11 sau chiar 12 ori.

Contactați pentru a comenta decizia autorităților germane, reprezentanții Nespresso au precizat că au 14.000 de puncte de colectare în 31 de țări, cu ajutorul cărora pot recicla 80% dintre capsulele puse pe piață. În plus, vor să își crească această capacitate la 100%, până în 2020. Totuși, faptul că pot recicla nu înseamnă obligatoriu că și reușesc să o facă.

Sceptic, un comerciant canadian de cafea a lansat o campanie prin care descurajează folosirea capsulelor. Acesta pretinde că, prin intermediul parodiei video de mai jos, a reușit să prevină generarea a 200.000 de capsule.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri