VIDEO. Primele parcuri naționale cu suprafețe de protecție extinse vor fi cele din proprietatea statului

Creșterea suprafețelor de protecție strictă până la 75% pentru cele 13 parcuri naționale trebuie să țină cont de dreptul la proprietate și de compensațiile pentru cei care dețin aceste terenuri. De aceea, primele parcuri naționale în care suprafețele de protecție strictă vor fi extinse la 75%, vor fi parcurile cu suprafețe în proprietatea statului, a declarat, marți, ministrul mediului, apelor și pădurilor, Barna Tanczos, în dialogul purtat cu reprezentanții comunității Declic. 
„Am prezentat deja coaliției o analiză de impact economic și social al acestor extinderi. Totul trebuie să fie foarte bine implementat: creșterea suprafețelor de protecție trebuie să țină cont de dreptul la proprietate și de compensațiile pentru cei care dețin aceste terenuri. De aceea, primele parcuri naționale în care suprafețele de protecție strictă vor fi extinse la 75%, vor fi parcurile cu suprafețe în proprietatea statului. Până la finalul acestui an, vom face primele propuneri din planul de tranziție către o protecție strictă de 75% în parcurile naționale din România”, a precizat ministrul mediului, apelor și pădurilor.

Acesta a spus că țintele de extindere a parcurilor naționale au fost asumate prin programul de guvernare.

Declic a organizat, marți, 31 august, un proteste în fața Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor prin care solicita ministrului Tanczos să ia măsuri urgente pentru oprirea exploatărilor forestiere în parcurile naționale.

Reprezentanții Declic au inițiat o petiție adresată liderilor grupurilor parlamentare, dar și ministrului Mediului, prin care cer Parlamentului să dezbată și să adopte, urgent, o lege care să  interzică tăierile pădurilor din parcurile naționale.

Potrivit Declic, ministrului Mediului poate interzice exploatările din parcuri prin Ordin de ministru sau prin modificarea OUG existente privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri