O inițiativă legislativă depusă la Camera Deputaților ar putea permite primăriilor să folosească terenurile aflate în proprietatea publică a statului aflate pe cursurile râurilor, în jurul hidrocentralelor și pe coronamentul amenajărilor hidrotehnice pentru amenajarea de piste de agrement pentru biciclete și circulație pietonală.
Ideea a pornit de la petiția care cerea crearea unei de piste de biciclete pe Valea Oltului și care a fost semnată de peste 3.500 de persoane, ținând cont că realizarea a 3.000 de km de piste pe trasee velo este prevăzută în PNRR.
„Terenurile aflate în proprietatea publică a statului și în administrarea Ministerului Energiei și/sau a Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor aflate pe cursurile râurilor, în jurul hidrocentralelor și pe coronamentul amenajărilor hidrotehnice, se pot da în administrarea sau folosința unităților administrativ-teritoriale pentru construirea pistelor de agrement pentru biciclete și circulație pietonală”, prevede textul inițiativei.
Predarea-preluarea terenurilor în administrare sau folosință se face la cererea unităților administrativ-teritoriale interesate prin încheierea unui protocol între administratorul terenului și unitatea administrativ-teritorială interesată, potrivit documentului depus la Parlament.
Execuția și întreținerea investițiilor efectuate pentru realizarea amenajărilor necesare construirii pistelor de agrement pentru biciclete și circulație pietonală se fac din sumele existente în bugetele locale și/sau fonduri europene, în baza unui studiu de fundamentare pentru suprafața respectivă, avizat de către administrator.
Unitatea administrativ-teritorială nu poate schimba destinația terenului. Unitatea administrativ-teritorială nu poate restricționa, în niciun fel, accesul administratorilor pentru a efectua activități de întreținere sau verificare a amenajărilor hidroenergetice, astfel încât acestea să poată funcționa potrivit scopului pentru care au fost realizate.
Inițiatorul, deputatul PSD Eugen Neață, a spus că ideea a pornit și de la miile de oameni care au semnat online o petiție de susținere a unui proiect prin care se poate realiza o pistă de biciclete pe Valea Oltului, folosind digurile lacurilor de acumulare și malurile râurilor.
„M-am documentat pentru a argumenta inițiativa mea în două dintre aceste orașe. Râmnicu Vâlcea și Călimănești. Am avut lungi discuții cu primarii Mircia Gutău și Florinel Constantinescu în căutarea unei soluții legislative pentru subiectul preocupării noastre comune. (…) Spuneam cu câteva săptămâni în urmă că am purtat o discuție pe această temă și cu ministrul energiei, pentru că la acest minister se găsește administrarea amenajărilor hidroelectrice de pe Valea Oltului și din regiuni asemănătoare din România. A venit, deci, vremea să depun în mod oficial o inițiativă legislativă pe această temă și am făcut-o pe 8 martie, deschizând un tabel pe care și alți parlamentari l-au semnat în susținerea inițiativei mele”, a scris Neață, într-o postare pe Facebook.
El a arătat în expunerea de motive că dorința administrațiilor locale de a construi piste de agrement pentru biciclete nu există numai la Râmnicu Vâlcea și la Călimănești, ci și în alte zeci de locuri din întreaga țară. „Poate că proiectul nostru vâlcean are un plus de forță pentru că este susținut de una dintre cele mai pitorești zone din România, Valea Oltului, și de obiectivele turistice și de monumentele istorice și religioase care s-au ridicat de-a lungul timpului pe ambele maluri ale râului Olt. Primarii Florinel Constantinescu și Mircia Gutău sunt pregătiți să inițieze aceste proiecte imediat ce legea le va permite să finanțeze și să coordoneze lucrări de amenajare a traseelor pe teritoriul localităților lor”, a adăugat el.
Inițiativa va trebui adoptată de cele două Camere ale Parlamentului, promulgată de președinte și publicată în Monitorul Oficial.
Citește și: Petiție pentru realizarea unei piste de biciclete pe Valea Oltului
Rezoluție ONU: Utilizarea bicicletei trebuie promovată pentru a combate schimbările climatice