Prevazutul neprevazut

Ecologistii asteapta ca noul guvern sa dezvolte un sistem legislativ si administrativ orientat spre rezultate prietenoase pentru mediu. Alex Bara crede ca, in contextul unei economii profund tulburate de criza financiara si de incoerenta guvernelor din ultimii 20 de ani, sperantele par desarte.

Text de Alex Bara

Poate prea multi se exprima despre criza financiara si despre efectele reale sau anticipate ale acesteia. si poate prea multa energie se acorda acestui fenomen, insa, atata timp cat acesta poate zdruncina definintiv status qvo-ul civilizat iei umane, credeti ca avem alta optiune? In acest moment al istoriei, sistemul „business-as-usual” in banci, finante, afaceri, administratie sau viata personala nu mai este viabil.

Sectorul imobiliar si auto, criteriile definitorii pentru statul social si principalii „dusmani” ai mediului raportandune la emisiile acestora de CO2 nu isi mai revin din propriile vicii financiare. Semn ca valorile induse si nevoile false ale civilizatiei umane se schimba obligat. Astfel paradigmele energiilor alternative, eficientei energetice si consumului prietenos cu mediul au sansa de a deveni principalele motoare de revitalizare a economiei mondiale.

Liderii UE si SUA continua sa considere schimbarile climatice ca fiind una dintre principalele prioritati legislative. Dar, in recesiunea puternica din SUA, mandatarea unui pachet legislativ de reducere si taxare ale gazelor cu efect de sera pe termen scurt este extrem de dificila. In ultimele 3 luni, opiniile liderilor europeni au fost mai nuantate:

Primul-ministru danez a facut apel la eforturi mondiale in lupta impotriva schimbarilor climatice, toate tarile ar trebui sa stimuleze dezvoltarea ecologica prin dezvoltarea tehnologiilor. Eforturile de contracarare a efectelor schimbarilor climatice nu sunt contradictorii crizei financiare mondiale.

Primul-ministru german nu va risca slujbele muncitorilor germani pentru respectarea obligatiilor legate de schimbarile climatice ale UE.

Primul-ministru suedez: noul tratat privind schimbarile climatice este mai provocator in conditiile actuale, avand in vedere expirarea Protocolului Kyoto in 2012.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri