Retezatul, in semifinala celor sapte minuni naturale ale lumii

Parcul National Retezat s-a calificat in semifinala competitiei internationale "Cele sapte minuni naturale ale lumii", organizata de Fundatia New7Wonders, clasandu-se pe locul 10 la grupa E, care include cele mai frumoase parcuri nationale, paduri si monumente naturale ale Pamantului.

"A fost o extraordinara mobilizare din partea romanilor de pretutindeni. Au vuit forumurile de discutii, au sunat telefoanele de atentionare intre prieteni ‘nu uita sa votezi Retezatul", a aparut pe bloguri vestea ca ‘e musai’ sa votam Retezatul. Presa a fost locomotiva neobosita care ne-a impins inainte, vorbind despre marea sansa pe care o are Romania. Ne-a unit o cauza buna si am aratat ca se poate sa iesim in fata lumii nu numai cu cersetori, caini vagabonzi, hoti si violatori pusi la zid de presa occidentala", a declarat, vineri, Florina Crisan, responsabil relatii publice in cadrul Administratiei Parcului National Retezat (APNR).

In context, responsabilul APNR a remarcat implicarea Regiei Nationale a Padurilor Romsilva, care a infiintat un comitet de suport al acestui proiect si fara de care Romania ar fi fost descalificata din cursa, asa cum s-a intamplat cu alte tari candidate. De asemenea, la reusita proiectului au contribuit Ministerul Educatiei, Fundatia pentru Parteneriat Miercurea Ciuc, Mol Romania.

"Sa nu uitam zecile de mii de romani care au invins dificultatile votarii pe un site scris intr-o limba straina si au perseverat pana cand au reusit. Altii au pus mana pe telefon si au votat dupa ore de incercari frustrante fiindca numarul din Elvetia era prea solicitat", a adaugat Florina Crisan. In urmatoarele doua saptamani, un comitet de experti internationali va decide semifinalistii care vor fi inscrisi in cursa pentru desemnarea finalistului competitiei "Cele sapte minuni naturale ale lumii".

In acest timp, specialistii vor alege 28 de candidati care vor fi supusi votului public dupa data de 21 iulie. "Acum, mai mult ca oricand, trebuie sa demonstram ca stim sa ocrotim ceea ce ne-a dat natura. Facem un apel catre toti vizitatorii Retezatului: haideti sa lasam curate locurile pe care le strabatem. Toata stima pentru cei care isi coboara singuri punga cu deseuri din parc. Pe acestia, Retezatul ii asteapta sa revina", a declarat Zoran Acimov, directorul APNR.

Potrivit acestuia, Ministerul Turismului a inscris Bucurestiul pe lista oraselor candidate pentru desfasurarea festivitatilor din 2011, cand vor fi anuntate "Cele sapte minuni naturale ale lumii". Concursul a debutat anul trecut, cand, la cele sapte grupe ale competitiei, au fost nominalizate 261 de locatii, dintre care in semifinale au intrat primele 11, in urma votului pe adresa de web http://www.new7wonders.com/nature/en/.

Parcul National Retezat a fost singurul din Romania care a fost selectat pentru acest concurs international la sectiunea destinata padurilor, parcurilor nationale si rezervatiilor naturale. Pentru proba finalei vor fi alese cate patru locatii la fiecare grupa, clasamentul urmand sa fie efectuat tot printr-un vot popular exprimat pe internet, pana in anul 2011.

Cu o suprafata de peste 380 de hectare, Parcul National Retezat a fost infiintat in anul 1935 pe structura fostului domeniu de vanatoare al Casei Regale. Parcul este acum unul dintre putinele locuri din Romania, unde natura a avut cel mai putin de suferit in urma interventiei omului. In arealul acestuia traiesc 185 de specii de pasari, 1.190 de specii de plante – o treime din totalul celor din Romania, 90 dintre acestea fiind unice in tara.

Unicitatea parcului deriva si din faptul ca in Masivul Retezat se gasesc 20 de varfuri muntoase cu o inaltime de peste 2.000 de metri, iar intre vaile acestora se afla 80 de lacuri si tauri glaciare. Dintre acestea se disting Lacul Bucura, cel mai intins din tara, cu o suprafata de noua hectare, si Lacul Zanoaga, cu o adancime de 29 de metri, cea mai mare din Romania.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri