Presedintele Schneider Electric Romania: "Promovam energia verde prin educatie”

Saulo Spaolanse, presedintele Schneider Electric Romania, este interesat de energia “curata”, practica joggingul si, ca orice brazilian, joaca fotbal.

Saulo este convins ca tot ceea ce este inteligent este si fezabil si crede ca “eficienta energetica nu este numai pentru companiile mari, ci pentru companii de orice dimensiune”.

In plus, Saulo planuieste sa dezvolte o retea de “benzinarii electrice”, peste tot in Romania, cele cateva statii pentru Renault, fiind deja utilizate pentru teste in centrul tehnic din Titu.

Cum promoveaza Schneider Electric energia “verde” ?

Promovam energia „curata” prin tot ceea ce facem, incepand cu procesele de cercetare si dezvoltare. Avem, de asemenea, un rol foarte important in educarea populatiei cu privire la energia “verde”, in special prin procesele de comunicare. Cel mai vizibil proces de comunicare este cel generat de participarea la diferite evenimente, summituri si conferinte de presa, legate de energie.
Un alt vehicul important prin care promovam energia „curata” este educatia.

Tehnologia avansata este utila doar daca oamenii detin cunostintele necesare pentru a o implementa. Schneider Electric a dezvoltat multiple programe pentru ca partenerii nostri, elevii si publicul larg sa aiba acces la aceste cunostinte. 110.000 de utilizatori din lumea intreaga s-au inregistrat pe un portal educativ gratuit, prin care promovam intens subiectele legate de energie, inclusiv in Romania.

Cand veti furniza statiile pentru masini electrice, proiect realizat impreuna cu Renault Romania?

Schneider Electric Romania a incheiat un parteneriat cu Renault, Electrica si Siemens pentru a dezvolta infrastructura statiilor de alimentare necesara viitoarelor masini electrice. Schneider Electric a furnizat deja cateva statii pentru Renault, care sunt, in prezent, utilizate pentru teste in centrul tehnic din Titu.

Urmatorul pas este ca Renault sa lanseze modelele de masini electrice, eveniment programat pentru finalul anului curent. Ulterior, planuim sa dezvoltam o retea de statii de alimentare, peste tot in Romania – in parcarile subterane ale centrelor comerciale, ale ansamblurilor rezidentiale. Proprietarii unor astfel de automobile pot avea chiar propriul punct de alimentare, in garajul locuintei.

In prezent, avem deja un portofoliu complet de statii de alimentare, comercializate in mai multe tari. Statiile de alimentare EVlink de la Schneider Electric au fost instalate si se afla la dispozitia populatiei in Franta si Belgia.

Care sunt solutiile legate de energia regenerabila sau retele inteligente, propuse de Schneider la FOREN 2012?

La FOREN am avut ocazia sa le explicam expertilor cat de eficiente si folositoare sunt solutiile dezvoltate de Schneider Electric pentru sistemul national de energie, pentru companii si pentru segmentul rezidential. Schneider poate oferi solutii si echipamente atat pentru fermele eoliene, cat si pentru cele solare, avand, totodata, capacitatea de a le conecta la reteaua energetica si de a le oferi mentenanta pe termen lung.

Solutiile retelelor inteligente prezentate de Schneider Electric la FOREN pot imbunatati capacitatea echipamentelor de a inmagazina energie regenerabila si de a mari eficienta energetica. Astfel, distributia energiei electrice devine mai eficienta si mai sigura. Aceste solutii diminueaza consumul de energie, economisesc energia, reduc emisiile si sporesc calitatea serviciilor si satisfactia cumparatorilor.

Ce solutii de eficientizare energetica a implementat Schneider Electric in Romania?

Ne-am dori sa discutam despre cele mai recente solutii de eficientizare energetica lansate de Schneider pe piata din Romania: Acti 9, REM (Remote Energy Management) si SoMachine.

Acti 9 este o solutie dedicata atat companiilor, cat si sectorului rezidential, care ajuta la economisirea unei cantitati considerabile de energie si, implicit, de bani. Poate fi utilizat in orice sistem electric care are nevoie de protectie. Instalat pe un panou electric, protejaza sistemul impotriva supraincarcarii, scurtcircuitelor si electrocutarii.

Eficienta energetica nu este numai pentru companiile mari, ci pentru companii de orice dimensiune. Produsul lansat recent, REM (Remote Energy Management), este un exemplu elocvent. REM este o solutie menita sa ajute companiile in reducerea costurilor. REM este o solutie care poate fi aplicata, de asemenea, in cazul lanturilor imobiliare cu mai multe locatii, unde managementul energiei reprezinta cheia catre competitivitate.

SoMachine este o solutie care se adreseaza sectorului industrial. Aceasta vine in ajutorul producatorilor de echipamente originale (OEM) in programarea si monitorizarea procesul de operare a masinilor lor, cu scopul de a-l imbunatati si de a creste productivitatea cu pana la 50%.

Ce proiecte ati finalizat pe acest sector de piata?

Va dau ca exemplu proiectele pe care le-am finalizat recent, cu mentiunea ca suntem in proces de implementare a proiectelor enumerate anterior (Acti 9, REM si SoMachine). Proiectul celor patru centre Multiplex Cinema City din: Targu Mures, Arad, Baia Mare si Constanta.

Solutia implementata: sisteme de incalzire, ventilatie si aer conditionat (HVAC) si controlul centralizat al fumului, asigurand reducerea costurilor operationale, creearea un confort climateric in salile de cinema si operarea facila a intregului sistem. Filiala din orasul Buzau a companiei de electricitate Electrica Muntenia Nord: solutii cheie pentru automatizarea sistemului de distributie (SAD), incluzand echipament pentru voltaj mediu, serviciu de comunicatii, SCADA. Valoarea acestui proiect a fost de aproximativ o jumatate de milion de euro.

In colaborare cu Thermo Control veti aduce aer proaspat in 4 centre Multiplex. Ce implica acest proiect?

Schneider Electric, in colaborare cu Thermo Control, a implementat un sistem de control centralizat HVAC in cele patru centre Cinema City Multiplex din: Targu Mures, Arad, Baia Mare si Constanta. Solutia dezvoltata de Schneider Electric vizeaza nu numai controlul termic si al nivelului de CO2 pentru asigurarea unui climat placut, dar si reducerea cu 30% a costurilor cu energia.

Fiecare incapere, culoar sau lobby din salile de cinema beneficiaza de o centrala de tratare a aerului. Sistemul permite si monitorizarea compozitiei chimice a aerului. In caz de incendiu, fumul este inlocuit cu aer curat. Cat de interesate sunt companiile din tara noastra de solutiile de management al energiei furnizate de Schneider Electric?

Companiile au toate motivele sa fie foarte interesate de solutiile noastre, daca tinem cont de faptul ca acestea contribuie la reducerea consumului de energie cu pana la 30% si, implicit, a costurilor pentru electricitate. Pentru orice companie (nu numai pentru cele mari) care se bazeaza pe consumul de electricitate in activitatile zilnice, optimizarea costurilor reprezinta un aspect foarte important.

Optimizarea energetica nu este necesara doar companiilor interesate de reducerea costurilor, ci si pentru protejarea planetei. Stiati ca pentru fiecare 1 kw in minus la consum, economisim 3 kw la generare? Asta se intampla din cauza faptului ca reteaua de energie la nivel mondial are o eficienta foarte scazuta. Astfel, cel mai bun mod de a genera energie este economisirea ei.

Cat de fezabile sunt contoarele inteligente in Romania?

Tot ceea ce este inteligent este si fezabil. In ceea ce priveste contoarele inteligente, voi merge pe doua directii de raspuns. In primul rand, voi face referire la piata de energie, care este reglementata de o legislatie specifica atat la nivel European, cat si la nivel local. Aceasta cale de reglementare a fost imbunatatita prin al treilea “Pachet de Energie” al Uniunii Europene, aprobat de Parlamentul European in aprilie 2009. Documentul recomanda ca 80% din consumatorii de energie electrica din toate statele membre ale UE sa aiba contoare inteligente pana in 2020.

In Romania, noua Lege a Energiei, adoptata in luna iunie a acestui an, face referire la introducerea contoarelor inteligente si la faptul ca ANRE va pune bazele unui program de implementare a acestora pentru aproximativ 80% din cetateni, pana in 2020. Conform acestei legi, „implementarea acestui sistem va fi aprobata in planul anual de investitii al distribuitorilor”. Aceeasi lege ii obliga pe furnizorii de energie sa asigure siguranta sistemului national de energie.

Contoarele inteligente sunt sisteme de comunicare in doua cai si fac posibil accesul la informatie al consumatorilor. Acestia pot vedea in orice moment cantitatea de energie consumata, pot estima valoarea facturii, pot vedea cat consuma fiecare echipament in parte si pot beneficia de tarifele din afara orelor de varf. Privind in ansamblu, aceste contoare inteligente vor fi obligatorii pentru reteaua inteligenta care va integra din ce in ce mai multe surse de energie regenerabila.

A doua directie de raspuns se refera la faptul ca Schneider Electric a achizitionat, anul trecut, Telvent, un lider pe piata furnizorilor de solutii, specializat in software IT si solutii superioare de management in timp real al intrastructurii critice din domeniul electricitatii, carburantilor, apei, transporturilor si al retelei inteligente. Contoarele inteligente sunt solutia special creata pentru reteaua inteligenta.

Cum se implica Schneider Electric in viata comunitatilor din Romania?

Fiind o companie globala, avem initiative globale privind viata comunitatii. Doresc sa mentionez programul BipBop, prin intermediul caruia Schneider Electric ofera accesul la o energie sigura, accesibila si curata oamenilor care au cea mai mare nevoie de ea. BipBop este un acronim pentru Afaceri, Inovatie si Oamenii de la Baza Piramidei (din tari precum India, Liban, Bangladesh etc.).

Programul BipBop este concentrat pe trei probleme importante atunci cand vine vorba despre accesul durabil la electricitate: lipsa echipamentului adecvat pentru formularea unei oferte fezabile; lipsa resurselor financiare pentru finantarea antreprenorilor in domeniul energiei; lipsa competentelor, a expertizei tehnice si a instruirii profesionale.

Solutia noastra pentru managementul energiei Acti 9, lansata in luna aprilie pe piata din Romania, este 100% reciclabila, fiind alcatuita din componente reciclabile. Clientii care il folosesc intrunesc toate cerintele si certificarile de mediu si se pot bucura de reducerea impactului asupra mediul in stadiul de proiectare pe parcursul duratei de viata a echipamentului pana la reciclare.

Astfel, prin esenta afacerii noastre, suntem foarte implicati in comunitate, avand grija de sanatatea acesteia si a planetei prin solutiile care fac energia sigura, eficienta, productiva si verde.

Directiile principale ale afacerii noastre sunt solutiile de eficientizare, care ajuta la economisirea cu pana la 30% din energie, si solutiile din domeniul energiei regenerabile. Pe scurt, ajutam oamenii sa profite la maximum de energia de care dispun.

Schneider Electric se afla Topul celor mai durabile companii din lume. Caror realizari se datoreaza aceasta recompensa?

Durabilitatea este o parte importanta a strategiei companiei Schneider Electric. Ca specialist mondial in managementul energiei, Schneider Electric ofera solutii de eficientizare a energiei, promoveaza productia de energie curata si genereaza practici de consum care respecta si protejeaza mediul inconjurator.

Mai mult, Schneider Electric se remarca si printr-un angajament CSR dinamic. In fiecare trimestru publicam in Barometrul Planetei si al Societatii progresele-cheie ale companiei in ceea ce priveste durabilitatea. Suntem mandri sa vedem ca eforturile noastre de promovare a eficientei energetice, a energiei regenerabile si a practicilor de consum care respecta si protejeaza mediul sunt recunoscute la nivel mondial. De fapt, toate solutiile dezvoltate de Schneider Electric au obiective “green”, a caror eficienta este imbunatatita constant prin eforturile grupului si prin alocarea de fonduri pentru cercetare si dezvoltare.

Mihaela Pavnutescu

Citeste si: Schneider Electric citeste amprenta de carbon
Schneider Electric, gata sa livreze statiile electrice

Schneider Electric, in Top 100 companii responsabile

spot_img

Ultimele știri