Principalele provocari ale grupului austriac OMV în urmatorii ani sunt concurenta companiilor asiatice în privinta accesului la resursele de petrol si gaze, cresterea cererii de energie în statele emergente si numarul mare de proiecte de energie regenerabila, relateaza Mediafax.
"Accesul la resurse este limitat, iar noi trebuie în fiecare an sa gasim noi rezerve de petrol si gaze sau sa redezvoltam zacamintele actuale pentru a ne mentine nivelul productiei. Indienii, chinezii si alte companii asiatice sunt foarte agresivi în acest domeniu, companiile nationale se extind. Ce le mai ramâne companiilor internationale?", a declarat, vineri, la Londra, presedintele grupului austriac OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, la conferinta anuala a grupului.
El a afirmat ca state precum Croatia, Ungaria sau Cehia pot fi considerate ca piete mature, în care cererea de energie nu va creste semnificativ, însa Brazilia, India sau Turcia vor avea nevoie de mai multa energie în viitor.
"Cererea de energie se schimba din perspectiva regiunilor, si cred ca tari ca România vor creste în anii urmatori, în timp ce Brazilia, China, India, si mai aproape de noi, Turcia, sunt tari care vor inregistra cerere de energie în urcare", a adaugat Ruttenstorfer.
De asemenea, o alta provocare este numarul mare de proiecte de energie regenerabila, care vor contribui la reducerea emisiilor de CO2.
"Europa va beneficia de multe proiecte de energie regenerabila. De acum încolo vor fi de trei ori mai multe decât în prezent. Piata de energie se va schimba substantial", a spus Ruttenstorfer.
OMV, care are ca principal obiect de activitate explorarea si productia de petrol si gaze, este implicat si în proiecte de termocentrale si de parcuri eoliene.
OMV controleaza 51% din capitalul OMV Petrom (SNP), compania pe care a preluat-o de la statul român în 2004.