Cea mai mare delegatie a Comisiei Europene care a mers vreodata in China va ajunge, in aceasta saptamana, la Beijing sperand ca se vor face progrese in ce priveste emisiile de gaze cu efect de sera ale Chinei si ca se va trece de la vorbe la fapte, informeaza Reuters.
"Intentionam sa luam masuri mai concrete", a declarat un oficial din partea Uniunii Europene (UE) inaintea vizitei din perioada 24-25 aprilie a presedintelui Comisiei Europene Jose Manuel Barroso si a noua comisari europeni. Bruxelles-ul spera ca aceasta vizita sa fie inceputul unei noi faze intre UE si China, o etapa mai fructuoasa. "De exemplu vrem sa gasim modul de a impaca protectia mediului cu surprinzatoarea crestere a economiei chineze", a mai spus oficialul.
China a fost inclusa printre prioritatile de top ale UE dupa ce si-a reluat titlul de putere economica globala. Liderii UE se tem ca targeturile lor ambitioase de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera ar putea fi fara sens daca mari puteri economice precum China vor continua sa refuze acceptarea unor obiective de reducere a emisiilor.
Unele studii recente arata ca tara asiatica a intrecut deja SUA in topul poluatorilor mondiali, devenind cel mai mare emitator de dioxid de carbon din lume.
Oficialii europeni vor discuta saptamana acesta metode de transfer a tehnologiei de generare a energiei curate si de producere a biocombustibililor.
Frustrari comerciale
Dezvoltarea sectorului de productie a Chinei a afectat o serie de parti industriale din Europa, din cauza competitie costurilor scazute. De asemenea, companiile din cadrul UE se plang ca sunt tinute pe loc in economia infloritoare a Chinei prin bariere comerciale si la nivelul investitiilor care ii costa o suma estimata de 20 miliarde de euro pe an.
Reprezentantii mediului de afaceri european i-au trimis presedintelui CE, Jose Manuel Durao Barroso, o scrisoare deschisa prin care ii cer progrese in ce priveste solutionarea mai multor impedimente economice pe care le au din cauza Chinei.
Influenta crescuta a Chinei asupra resurselor naturale din Africa si siguranta produselor reprezinta alte doua mari ingrijorari pentru UE.